Proplaceni radne dovolene

• (neregistrovaný)

26. 9. 2007 21:06

Dobry vecer!
    Velmi prosim o radu:
    do 13.8.2007 jsem byla na materske dovolene, od 14.8.2007 jsem na rodicovske dovolene. Mam tedy narok na proplaceni RADNE dovolene? A pokud ano podle jakeho paragrafu a priblizne jakym zpusobem o ni zazadat u zamestnavatele.

Dekuji velmi za pripadne rady a jsem s pozdravem

Pavla

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 9. 2007 21:39

Lucie (neregistrovaný)

Re: Proplaceni radne dovolene
      Dobrý večer Pavlo.
      Myslím že zaměstnavatel se může rozhodnout, že Vám dovolenou neproplatí. Jste stále v pracovním poměru a můžete si jí vyčerpat po návratu. Napiště mu žádost o čerpání dovolené - to by Vám měl umožnit. A Vy můžete zároveň čerpat dovolenou a pobírat rodičovský příspěvek. Přesně tak jsem to udělala já.
      Lucie

• 26. 9. 2007 21:44

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Proplaceni radne dovolene
      Řešilo se to tu už nejméně stokrát. Na proplacení dovolené nárok nemáte, ta se může propláce pouze při skončení prac. poměru Měla jste možnost si zažádat o ČERPÁNÍ řádné dovolené tak, aby nezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou, vyčerpat ji (v tomto případě nezkrácenou roční výměru) a teprve požádat o čerpání rodičovské dovolené tak, aby navazovala na řádnou dovolenou. Bohužel jste tohoto práva nevyužila a ihned po mateřské nastoupila na rodičovskou (pobírání rodičovského příspěvku s tím nesouvisí, ten byste pobírala hned po skončení mateřské). V takovém případě můžete zaměstnavatele požádat o přerušení rodičovské a vyčerpání řádné dovolené, ale ta by se již pravděpodobně krátila (podle toho, zda by součet dnů rodičovské dovolené dosáhl v tomto roce stovky) a zaměstnavatel už nemá povinnost Vám přerušení rodičovské a vyčerpání řádné dovolené povolit. Pokud nepovolí, máte právo ji vyčerpat až do ukončení rodičovské dovolené (rodičovská dovolená je maximálně do 3 let dítěte).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).