Re: majetek, odpisy
Aby jste v tom neměla chaos, je nutno stanovit pravidla ve vnitropodnikové směrnici. Jaká pravidla pro majetek do 40000,00 Kč včetně si stanovíte, je jenom na účetní jednotce samotné.
Vzor směrnice, pokud by jste chtěli majetek od 7 000,- Kč evidovat jako DHM a odepisovat (účetní odpisy jsou zároveň odpisy daňové):
1) Drobný hmotný majetek /DrHM/, jde o hmotný majetek s dobou použitelnosti delší než jeden rok a vstupní cenou nižší než Kč 7 000,- s DPH. Tento DrHM naše jednotka podchycuje v operativní evidenci (OE) dle hmotně odpovědných osob a účtuje o něm jako o zásobách. Při pořízení (spotřebě) se zúčtuje na účet 501.
2). Dlouhodobý hmotný majetek /DHM/ - v tomto souboru se eviduje majetek s dobou použitelnosti delší než jeden rok a vstupní cenou v rozmezí od Kč 7 000,- do Kč 40 000,- s DPH. Zařazení tohoto majetku do účetnictví se provádí na základě protokolu o zařazení dlouhod. hmotného majetku do používání. Tento majetek se prostřednictvím účtů účt. sk.04 převádí na účet 022.xxx. Tento majetek společnost odepisuje rovnoměrně po dobu 2 let, tj. provádí měsíčně odpis ve výši 1/24 a účtuje na účet 551 následující měsíc po měsíci zařazení, souvztažně na účet 082. Vyřazení se provádí na základě protokolu o vyřazení DHM / podepsaného........./, při prodeji, fyzické likvidaci či ztrátě. Současně se konkrétní DHM vyřazuje z účetní evidence úč. zápisem 082.xxx/022.xxx.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
27. 9. 2007 14:18
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak evidujete majetek. Nad 3000tis? A pak také jaké věci lepší odepisovat i když nejsou nad 40.000tis -odpis dva roky. Nevím jak to mám řešit, když nakoupíme třeba LCD kolem 7tis jeden. Nebo pak také jak účtovat DHM na 501 - mám si to analyticky nějak rozdělit? třeba do 3tis a pak od 3tis do 40tis. Prosím o rady, abych si v tom neudělala totální chaos. díky moc.