Re: Práce hostesky
Sestra má s firmou podepsaný doklad o výplatě příjmu z příležitostné činnosti podle zákona č. 586/92 Sb., § 10, odst. 1, písm. A.
Má příjem z příležitostné činnosti, který je podle § 10/3/a) osvobozen od daně, pokud činí za zdaňovací období max. 20 tis. Kč.
Zároveň podepsala čestné prohlášení, že bere na vědomí jako příjemce odměny tyto peníze zdanit.V důsledku toho je povinna postupovat podle ustanovení § 38g odst. 1, zák. č. 586/92 Sb. ve znění předpisů.
Jen kvůli osvobozenému příjmu nemusí podávat daňové přiznání, co by do něho uváděla? Zda vůbec bude muset podávat přiznání, to záleží i na jiných okolnostech. Ovšem i kdyby DP podávala a příjem z příležitostné činnosti byl do 20 tisíc, tak ho uvádět nebude.
K tomu jí jsou vypláceny "cestovní náhrady"??? I ty musí zdanit? A v jakém §?
Takovéto „cestovní náhrady“ bych považovala za součást odměny a zdanila. Určitě se nejedná o klasické CN podle zákoníku práce, které nejsou předmětem daně – sestra nevykonává závislou činnost.
Jakým způsobem bude v tomto případě placena silniční daň.
SD platit nebude, protože auto nepoužívá v souvislosti s podnikáním, ani jinou samostatnou výdělečnou činností (zjednodušeně: nemá příjmy podle § 7 ZDP, nýbrž podle § 10).
Nikdy jsem se s takovouto smlouvou nesetkala - já také ne:-) - a mám v hlavě velké bum. - pokud je to jen přechodný stav, pak Vám tiše závidím:-))
Prosím poraďte, co s tím. Děkuji předem za všechny názory.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
27. 9. 2007 21:14
Sestra má s firmou podepsaný doklad o výplatě příjmu z příležitostné činnosti podle zákona č. 586/92 Sb., § 10, odst. 1, písm. A. Zároveň podepsala čestné prohlášení, že bere na vědomí jako příjemce odměny tyto peníze zdanit.V důsledku toho je povinna postupovat podle ustanovení § 38g odst. 1, zák. č. 586/92 Sb. ve znění předpisů.
K tomu jí jsou vypláceny "cestovní náhrady"??? I ty musí zdanit? A v jakém §? Jakým způsobem bude v tomto případě placena silniční daň.
Nikdy jsem se s takovouto smlouvou nesetkala a mám v hlavě velké bum. Prosím poraďte, co s tím. Děkuji předem za všechny názory.