Re: Nákup zboží způsob A nebo B
Já myslím, že v konečném důsledku to vyjde na stejno. Způsob B vyžaduje kvalitní vedení operativní evidence, ale v dnešních softwarech je něco takového samozřejmostí. Způsob A je propacovanější, B se používá spíše u menších firem, kde není takový pohyb zboží.
Rozdíl spočívá v tom, že u A se účtuje každý nákup zboží přímo na sklad, tedy příjemky se účtují 132/131 a došlé faktury 131/321 (vynechávám DPH a obdobně to samozřejmě platí pro materiál, jen na jiné účty).
Každý výdej zboží se pak účtuje 504/132, takže v každém okamžiku souhlasí (měl by) stav operativní evidence se stavem účetním (stavem na účtech zásob).
U způsobu B se každý nákup z faktury účtuje rovnou do spotřeby na 504. A teprve k rozvahovému dni (třeba jednou měsíčně) se teprve na základě stavu dle operativní evidence (předpokládám její správné a úplné vedení) zjistí skutečný stav skladu a ten se teprve naúčtuje na účty 132 (112 u materiálu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
28. 9. 2007 13:40
Prosím někoho zkušenějšího, jestli by mě poradil, jestli je lepší dělat evidenci nákupu zboží způsobem A nebo B a jestli by mi to mohl někdo vysvětlit jak se to přesně účtuje.
Moc děkuji