Zrušení PP a nemocenská

• (neregistrovaný)

29. 9. 2007 10:35

Mám jeden případ a k němu dvě otázky:

1. Zaměstnanec se ve svém volnu v sobotu na zábavě ožral,pobil, při rvačce rozbili výlohu a on je pořezaný a pomlácený. Donesl nemocenskou, na které je zaškrtnuto "úraz zaviněný jinou osobou".
    Zaměstnavatel je MO a já předpokládám, že protokol z PČR si vyžádá sama OSSZ. Uvažuji dobře, když si myslím, že nemusíme sepisovat žádný protokol o mimopr. úrazu a nemocenskou jen odevzdám na OSSZ ?

2. V důsledku této rvačky nepřišel tento zaměstnanec po víkendu do práce a zaměstnavatel se rozhodl, že mu zruší PP ve zkuš.době.
    Teď nastala situace, že mu zaměstnanec odmítl toto zrušení převzít, když za ním byl osobně mu to předat. Proto mu ho odeslal zaměstnavatel doručenkou. Platí původní datum zrušení PP, uvedené v písemném zrušení? A co se stane, když si tuto písemnost zaměstnanec na poště nevyzvedne ?

Zuzik

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2007 18:13

beta (neregistrovaný)

Re: Zrušení PP a nemocenská
      >Mám jeden případ a k němu dvě otázky:
      >
      >1. Zaměstnanec se ve svém volnu v sobotu na zábavě
      >ožral,pobil, při rvačce rozbili výlohu a on je pořezaný a
      >pomlácený. Donesl nemocenskou, na které je zaškrtnuto
      >"úraz zaviněný jinou osobou".
      >Zaměstnavatel je MO a já předpokládám, že protokol z
      >PČR si vyžádá sama OSSZ. Uvažuji dobře, když si
      >myslím, že nemusíme sepisovat žádný protokol o mimopr. úrazu
      >a nemocenskou jen odevzdám na OSSZ ?
      >
      >2. V důsledku této rvačky nepřišel tento zaměstnanec
      >po víkendu do práce a zaměstnavatel se rozhodl, že mu
      >zruší PP ve zkuš.době.
      >Teď nastala situace, že mu zaměstnanec odmítl toto
      >zrušení převzít, když za ním byl osobně mu to předat.
      >Proto mu ho odeslal zaměstnavatel doručenkou. Platí
      >původní datum zrušení PP, uvedené v písemném zrušení? A co
      >se stane, když si tuto písemnost zaměstnanec na poště
      >nevyzvedne ?
      >
      >Zuzik

Některé OSSZ hřeší a chtějí po zaměstnavateli, aby on si vyžádal záznam z PČR. Info ze semináře o nemoc.pojištění - OSSZ si sama vyžádá protokol, vy jako zaměstnavatelé nemáte právo si ho vyžadovat, vy nebudete rozhodovat o dávkách - bylo nám řečeno a já se s tím plně ztotožňuji. Kolegyně si protokol od policie vyžádala a předala na OSSZ, já to nedělám. K druhé otázce. U zrušení ve zkušební době nezáleží na tom, kdy zaměstnanec zrušení převezme. Měla by být dodržena tzv. pořádková (slušnostní) lhůta 3 dny předem, ale pokud není dodržena, neznamená to neplatnost práv.úkonu. Pokud jste zaslali na doručenku a v dopise je datum ukončení - zruš. PP ve zkuš.době, platí toto datum, pokud byste datum v písemném dokumentu neuvedli, došlo by k ukončení dnem převzetí, odmítnutí, nevyzvednutí. Ale pokud jste datum uvedli a zaměstnanec si nevyzvedne, datum platí bez ohledu na to, kdy zaměstnanec převezme, odmítne či nepřevezme.
      >

• 29. 9. 2007 18:34

Zuzik (neregistrovaný)

Super ! Děkuji moc, nebyla jsem si jistá. Ještě jednou děkuji za radu a přeji hezký večer ! Zuzik

• 29. 9. 2007 20:20

xy (neregistrovaný)

Nevím, jak je to u MO, ale u VO - pokud je úraz zaviněný jinou osobou - zaměstnanec musí vyplnit a podepsat tiskopis Záznam o neprac. úrazu, popíše co se mu stalo,jak se to stalo, kde ho ošetřili a že vyšetřovala Policie.Kopii neschopenky a tohoto záznamu -ověřené odesílám na OSSZ a čekám. Dokud nepřijde vyjádření z OSSZ (s Policií komunikují sami - já do toho vůbec nezasahuji), tak vedu neschopnost, ale nic neplatím. Pokud je předpoklad, že vyšetřování bude trvat dlouhou dobu, mohou z OSSZ dát podnět, abych vyplatila nějakou malou zálohu a po vyšetření případu se doplácí. Nebo také mohou čekat až na celkové vyřešení případu a pak se platí celá neschopenka třeba najednou (ve většině takovýchto případů je PN krácená - to vždy napíší z OSSZ jak se má postupovat a potom při kontrole kontrolují, zda jsem postupovala dle jejich příkazu).

• 1. 10. 2007 7:34

Zuzik (neregistrovaný)

U MO se také musí i u mimoprac.úrazů přikládat k odesílané neschopence zápis o neprac.úrazu. Takže asi logicky vyplývá, že i u úrazu zav.jinou osobou, hm.
      Problém je v tom, že v této situaci, kdy zaměstnanec a zaměstnavatel spolu nekomunikují bude problém, aby zaměstnanec tento zápis podepsal. Uvidíme.
      Jak říkám : všechno je jen o komunikaci :-)
      Díky za rady. Hezký den, dnes bude zase krásně !
      Zuzik

• 1. 10. 2007 10:12

beta (neregistrovaný)

nedávno, no nedávno - možná před měsícem, dvěma tu proběhla diskuze o dokládání mimopracovních úrazů a diskutující se shodli na tom, že to není povinný doklad pro dodání na OSSZ a co si vzpomínám, do zápisu to tomu dotyčnému nedali

• 1. 10. 2007 11:56

Zuzik (neregistrovaný)

Poslala jsem to bez zápisu. Uvidíme. Teď je to na OSSZ, zda se ozve. Pokud se ozve nám, tak ji budu muset odkázat na zaměstnance, který s námi odmítá komunikovat.
      Zuzik

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).