Re: Penále u VZP
No problém bude asi v tom, že jste VZP neoznámil, že jste v evidenci ÚP a tak si VZP nemohla požadovat úhradu pojištění od státu.
Zkuste jim doložit potvrzení o evidenci na ÚP v tom období s vysvětlujícím dopisem. Vzhledem k tomu, že si pojišťovny nemohou zpětně nárokovat na státu toto pojistné, tak si nejsem jistá, zda Vám to uznají.
Já mám třeba dobou zkušenost s ČNZP, kdy jsem jedné zaměstnankyni ( to samé, škola, pak ÚP, pak chvíli zaměstnání, pak zase ÚP) pomáhala řešit úplně to samé. Napsaly jsme dopis, ve kterém jsem vysvětlily, že nás ÚP neinformoval o tom, že si toto musíël pojištěnec hlásit sám na své ZP a doložily jsme k tomu potvrzení o evidenci na ÚP. Musím podotknout, že dlužné pojistné bylo téměř deset tisíc a když si k tomu připočtete ještě penále, no hrůza !
Opravdu jí bez nějakých problémů vyšli vstříc, upravili to a poslali jí nový přehled dlužného pojistného, kde již tento nedoplatek nebyl.
Já bych to takto zkusila i ve Vašem případě. V případě neústupnosti ze strany VZP lze ještě použít třeba i žádost na prominutí pojistného a penále z těch samých důvodů. Ale zase je to jen na rozhodnutí pojišťovny.
Hodně zdaru ! Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
1. 10. 2007 14:53
Nějak jsem nepochopil jak je to s promlčecí lhůtou u VZP, takže vznesu svůj konkrétní dotaz, snad mi někdo poradíte.
V roce 2001 jsem dokončil střední školu a rozhodl jsem se pokračovat na VŠ. Během posledních prázdnin mi však nepřišly výsledky přijímacího řízení, takže jsem se šel 1. září zapsat na úřad práce. Poslední týden v září mi přišlo vyrozumění o přijetí na VŠ, kam jsem od 1. října nastoupil ke studiu.
VZP po mě nyní chce penále za září 2001 (cca 3000 kc), přestože jsem byl veden na úřadu práce (předpokládal jsem, že za tu dobu za me zdrav. a soc. pojištění platil stát), takže chci požádat o radu, jak reagovat. Díky