Re: s.r.o. ano či ne?
Komplikace by to pro vás určitě byla. Dle vašich otázek soudím, že toho moc nevíte o účetnictví, daních a právu - nic ve zlém, vaše profese je jiná. Takže byste URČITĚ potřeboval šikovnou účetní, která se vyzná v daních, účetnictví a právu, což pro vás znamená další výdaje navíc.
Já žádného lékaře jako klienta nemám, takže ty záludnosti s pojišťovnami neznám. K DPH mohu jen obecně říct, že tam by to bylo stejné jako je tomu u vás dosud. Pravidla DPH totiž platí stejně pro právnické i fyzické osoby, pro podvojné úč. i pro daňovou evidenci.
Marku, dělám také jedno nestátní zdrav.zařízení s podvojným účetnictvím. Vystavené faktury se sice při vystavení bez ohledu na zaplacení účtují do příjmu, ale po úhradě a vyúčtování pojišťovnou, dělám na nezaplacenou část faktury dobropis, takže se daní jen to, co skutečně pojišťovna zaplatila. Pokračování v dalším příspěvku
Děkuji Vám za Vaše názory, určitě dám na Vaše rady a proberu to s někým znalým Vašeho oboru, abych viděl konkrétní čísla. Jen se z mého laického pohledu nemohu zbavit dojmu, že zakládání s.r.o. pro mě znamená spíš starosti a peníze navíc, než nějaké výrazné úspory.
V první fázi jistě ano, jsou to výdaje a starosti. Než se do toho pustíte, bylo by dobré, aby vám to někdo ZNALÝ a ZKUŠENÝ propočítal se znalostí vašich konkrétních čísel. A jestli můžu doporučit - nechtějte tuto službu od kamaráda "za kafe a za flašku". Nechte si to zpracovat od profíka a normálně mu zaplaťte jeho hodinovou sazbu. Ten profík může být i kamarád, samozřejmě, ale nesnažte se za tuto službu ušetřit a i kamarádovi zaplaťte za KVALITNÍ práci. Stojíte před důležitým rozhodnutím a bylo by dobré, aby to někdo opravdu důkladně zvážil a propočítal do všech důsledků, včetně všech dopadů, včetně daňové reformy atd. A to není záležitost na 10 minut.
Pro ilustraci: Kolik vás stojí hodina práce automechanika v běžném autoservisu? Práce kvalifikovaného účetního a daňaře je s mechanikem minimálně srovnatelná - takže počítejte s obdobnou cenou. Dobré účty dělají dobré přátele.
Však který spolehlivý odborník by se namáhal s domýšlením a počítáním všech důsledků vašich plánů, pokud by věděl, že to pro vás dělá stejně jen "za děkuju"? Nic ve zlém, ale vím, jak to chodí - a řada účetních odsud z BC by asi souhlasila.
Evo M., jako byste mi četla myšlenky a děkuji, že jste to napsala. Dnes na mě chtěli dva známí podobné rady, telefonicky, bez znalosti podrobností a přesných čísel. Měli představu, že vlastně nic nepotřebují, jen jednoduchou radu - ano/ne. Snažila jsem se, ale nemám z toho dobrý pocit... Jana F.
Milé dámy, evidentně jsem chybně zvolil nadpis svého dotazu. Samozřejmě jsem nepředpokládal, že mi dá někdo konkrétní odpověď aniž by znal konkrétní čísla, jen jsem doufal v nějakou radu eventuálních pro a proti a souhrn základních rozdílů mezi daňovou evidencí a účetnictvím speciálně u lékařů, abych nešel na případnou schůzku s nějakým odborníkem z Vaší oblasti zcela nepřipraven. V mém oboru je zcela běžné, že se mě lidé ptají na spoustu odborných věcí, které se já učil několik let a přesto jako lékař nemám hned připravenou kasičku, byť se snažím všem odpovědět podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Přeji Vám hezký den a hodně platících zákazníků:)
Ano, zakládání s.r.o. Vám přinese hodně starostí navíc a život už nikdy nebude tak jednoduchý, jako byl za časů vedení DE:-))
O nějakých výrazných úsporách bych si netroufla hovořit. Předpokládejme, že jste praktický lékař a rozdíl mezi příjmy a výdaji za rok 2006 byl někde mezi 500-600 tisíc (VZP doplatila faktury z roku 2005). Při zisku 600 tisíc by Vám (jako fyzické osobě) po odvodech pojistného a daně z příjmů zbylo 387.643,- čistého příjmu. Pokud byste stejný zisk vytvořil coby jednospolečníková s.r.o. a vyplatil si celý zisk jako podíl (nevznikla Vám povinnost platit pojistné), tak by Vám zbylo 387.600,- čistého.
A to nemáte vyřešenou otázku zdravotního a sociálního pojištění. Dobrá, stanete se tedy zaměstnancem s.r.o., abyste byl pojištěn (nemusel jste si platit ZP sám jako OBZP, mohl jste jednou pobírat důchod, nemocenskou) , ale jste zpátky v progresivní sazbě daně z příjmů FO, jen v jiné podobě. Vezměte si k ruce mzdu sestry a prostudujte – bude to stejné, jako u ní, jen s vyšší mzdou.
Za současného stavu (jak to bude po reformě Vám nepovím), je u podnikatele, vedoucího DE s rozdílem příjmů a výdajů nižším než 600 tisíc celkové daňové zatížení nižší, než kdyby si tuto částku vyplatil jako podíl na zisku s.r.o.
Zbývá samozřejmě asi tisíc jiných „co by bylo, kdyby bylo“ a i počty by pak byly jiné.
Dobrý den, jsem soukromý lékař a vedu daňovou
>evidenci. Hodlám si postavit nový dům, který by zahrnoval i
>ordinaci. Jeden z mých kolegů mi radil, abych si jako
>lékař založil s.r.o. a tomu pak ordinaci ve svém domě
>pronajímal. Nevíte prosím jak v praxi vypadá vedení
>účetnictví (podvojného) u lékařů při všech těch regulacích
>od pojišťoven? To bych danil vše co vyfakturuji, i
>když mi to pojišťovna neuzná k proplacení? Předpokládám,
>že DPH se mě příliš nedotkne...??Jsem v těchto věcech
>úplně mimo, mohl byste mi prosím někdo poradit, zda by
>opravdu založení s.r.o. mohlo přinést nějaké výhody,
>nebo by to pro mě byla spíš komplikace? Děkuji za Vaše
>názory.
DPH se Vás s největší pravděpodobností dotýká už dnes, pokud jste vykázal za předcházejících 12 po sobě jdoucích měsíců obrat vyšší, než 1 mil. Kč. Možností, jak se nechtěně stát plátcem DPH, máte více, ale v souvislosti s tím pronájmem mě napadá jedna. Pozor na pronájem movité věci. Pokud pronajmete nemovitost, je to v pohodě, jedná se o osvobozené plnění, stejně jako u zdravotnických služeb. Jestli ale pronajmete i zařízení ordinace – movité předměty – třeba jen za kačku, tak jste uskutečnil zdanitelné plnění a ... vítejte v klubu:-)) Z hlediska finančního to není žádná tragédie, ale toho úřadování a povinností!
>dph se doktora asi nedotýká:-)
Bohužel, dotýká. Pouze ve výše uvedeném smyslu - dosažení obratu a do toho třeba pronájem movité věci, nebo pořízení zboží z JČS, které je předmětem spotřební daně (líh z Německa, za pár kaček, který dá nepředloženě do DE...) a jsme kde? V § 95/8.
>ale jinak s vámi plně souhlasím. tolik papírování,
>výdajů a všeho navíc, a s reformou padne i "výhoda"
>neprogresivního danění s.r.o.
Myslím, že daňový poradce by byl na místě. Hlavně jako porodník při zakládání a vzniku s.r.o. Proč například shánět peníze na vklad do základního kapitálu, když by se dalo slušně zhodnotit třeba zařízení ordinace (dobré ocenění již odepsaného nábytku a znovu odpisy v s.r.o.) a odpadnou starosti s pronájmem. Nebo rovnou vklad podniku, ovšem bez poradce - ani ránu. Účetní si s tím pak už nějak poradí. V reálném životě mohou nastat i jiné problémy, například se podaří k určitému datu převést smlouvy se zdravotními pojišťovnami na nové IČZ, jen VZP -jak jinak- to nestihne:-)
Nechci tazatele odrazovat, všechno jde, když se chce:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 10. 2007 15:58
Dobrý den, jsem soukromý lékař a vedu daňovou evidenci. Hodlám si postavit nový dům, který by zahrnoval i ordinaci. Jeden z mých kolegů mi radil, abych si jako lékař založil s.r.o. a tomu pak ordinaci ve svém domě pronajímal. Nevíte prosím jak v praxi vypadá vedení účetnictví (podvojného) u lékařů při všech těch regulacích od pojišťoven? To bych danil vše co vyfakturuji, i když mi to pojišťovna neuzná k proplacení? Předpokládám, že DPH se mě příliš nedotkne...??Jsem v těchto věcech úplně mimo, mohl byste mi prosím někdo poradit, zda by opravdu založení s.r.o. mohlo přinést nějaké výhody, nebo by to pro mě byla spíš komplikace? Děkuji za Vaše názory.