Re: dohoda o provedení práce - srážková
Dohoda o provední práce je 150 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. Do 5.000,- hrubého za měsíc se odvádí srážková dań 15%, nad 5.000,- hrubého za měsíc se odvádí zálohová dań. Nikde se nepřihlašuje ani na SP ani na ZP. Nic jiného neodvádíte. Prohlášení se nepodepisuje. Srážková daň ve vašem případě činí 38,- a tu jste povinni odvést na FÚ do konce následujícího měsíce.
pokud studentka nemá jiného zaměstnavatele, může podepsat u Vás daň.prohlášení a pobírat slevu na poplatníka (na studenta neuplatní) (potom by byla zálohová daň nulová)
z 250 Kč/hrubého je srážková daň 37 Kč
Srážková daň je 15% při nepodepsaném prohlášení, do výše mzdy 5.000,- K. Mzda nad 5.000,- je už zálohová a nejméně 20%.(také při nepodepsaném prohlášení).Bylo by asi lepší dát podepsat prohlášení(pokud nemá podepsané jinde) nebyla by pak daň žádná.
pokud dáte podepsat daň.prohlášení (jiného zaměstnavatele nemá) a pokud nemá povinnost z jiného důvodu podávat daň.prohl., tak protože u Vás žádnou daň nezaplatí - tím je jeho daňová povinnost splněna (nikde nic nedává na FÚ a ani Vás žádat o RZD nebude, protože není co vracet)
A s čím si děláte starosti? Vy přece nejste povinna člověka ukánět o to, aby podepsal žádost o zúčtování. Pokud není povinen podat přiznání, pak si MŮŽE u posledního zaměstnavatele v roce, u kterého měl podepsané prohlášení, požádat o zúčtování. Pokud budete jeho posledním zaměstnavatelm v roce 2007 a on do 15.2.2008 přijde a podepíše v prohlášení žádost o zúčtování a zároveň doloží potvrzení o zdanitelných příjmech od ostatních zaměstnavatelů, které v roce 2007 měl (nebo prohlásí, že jiné příjmy ze závislé činnosti daněné zálohovou daní neměl), pak mu zúčtování uděláte. Pokud do 15.2.2008 o zúčtování nepožádá nebo do téhož data nedoloží požadovaná ostatní potvrzení, zúčtování neprovedete. Pokud nebudete v roce 2007 jeho posledním zaměstnavatelem, pak mu na jeho žádost vystavíte potvrzení o zdanitelných příjmech a on si buď požádá o zúčtování u dalšího zaměstnavatele nebo si podá přiznání. Je to prostě jeho starost, Vy se vůbec nemusíte starat o to, zda bude žádat o zúčtování nebo zda bude podávat přiznání.
Ale já to takto stálým zaměstnancům taky podstrkuju a ptám se, jestli chtěji udělat zúčtování (protože je škoda ty peníze nechat státu) nebo jestli jsou z nějakého důvodu povinni podávat přiznání nebo jestli budou dělat společné zdanění manželů a tím pádem po mně budou chtít potvrzení o příjmech... Prostě při podpisu na nový rok s nimi vždycky probírám i rok uplynulý. Ale abych někde sháněla nějakého brigádníka, který u nás někdy v roce dělal, nebo abych uháněla člověka, který byl naším zaměstnancem a v průběhu roku skončil - no to bych se musela zbláznit.
Ale neděláte .Já také a mnohé další mzd. účetní dělají spoustu věcí nad rámec toho, co jsou ze zákona povinné dělat.Ono je to mnohdy mnohem jednodušší než nechat všechno na zaměstnancích, kteří mnohdy ani nevědí co mají a nemají kde podepsat a o co požádat.(i vysokoškolákům jsem musela říci o podepsání prohlášení, ukázat kde co napsat a do 15.2. je poshánět k požádání o roční zúčtování). V zákonech se špatně orientujeme my účetní ,nacož pracovníci. Ale u již odejitých pracovníků jsem je pouze při odchodu upozornila na možnost ročního zúčtování.Nikdy jsem pak už po nich k vůli zúčtování nepátrala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
2. 10. 2007 10:14
Dobrý den, prosím o radu, uzavřeli jsme dohodu o provedení práce sé studentkou na 5 hodin po 50 Kč - celkem tedy 250 Kč, SP a ZP odvádět nebudeme, ani přihlašovat, jen odvedeme srážkovou daň, prohlášení není podepsáno, srážková daň činí 38 Kč? Plátci srážkové daně jsme. Jaké jsou výše srážkové daně, 15% a 20%? Kde najdu, moc díky.