Re: Oprávky k oceňovacímu rozdílu k naby
Ano jedná se mi o účet 557-zúčtování oprávky k oceňovacímu rozdílu k nabytému majetku; v UZ č.597 vydané nakladatelstvím Sagit je uvedeno, že tento účet se vykazuje v ř.E.- Odpisy dl.nehm. a hmot.majetku. Vy uvádíte ř.H.- Ostatní provozní náklady. Takže v tom mám teď pěkný zmatek, protože v naší společnosti se tento účet vykazuje na ř.G.- Změna stavu rezerv a OP v prov.oblasti a komp.nákl.př.obd. Co je tedy správné?
Re: Oprávky k oceňovacímu rozdílu k naby
Podle mých zdrojů se na E. - Odpisy uvádí jen účet 551. U účtu 557 jde sice jakoby o odpisy, ale ve skutečnosti jde o postupné umořování opravné položky k nabytému majetku.
Na G. - Změna stavu rezerv a OP se uvádí účty 552, 554, 555 a 558 a 559. Tam by tudíž účet 557 taky už podle názvu řádku nepatřil.
Je to můj názor, ale samozřejmě se ho nemusíte držet, ale takto to myslím bylo stanoveno v příloze, která byla kdysi u zákona o účetnictví, kde se tenkrát uvádělo, který konkrétní účet patří do kterého řádku. Já to mám převedené do PC, takže teď nemám po ruce staré ÚZ, kde bych to ověřila, ale jsem si jistá, že jsem to převedla dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
3. 10. 2007 8:06
Může mi někdo poradit, na kterém řádku VZZ se správně vykazují oprávky k oceňovacímu rozdílu k nabytému majetku? Na řádku E. Odpisy dl.nehm. a hmot.majetku nebo na řádku G. Změna stavu rezerv a OP v prov.oblasti a komp.nákl.př.obd. ? Děkuji za odpověď.