Re: Zodpovědnost a povinnosti jednatele
Máte docela oprávněné obavy. Jednatel je statutárním orgánem, jakýmsi hospodářem společnosti a za společnost jedná. Doporučuji Vám nastudovat Obchodní zákoník - obecná ustanovení a zejména pak od §105 s.r.o. , v § 133 najdete pojednání o jednatelích.
Děkuji za odpověď, zákoník jsem již studovala, ale nenašla (nepochopila...) jsem nikde to, zda majitel(společník) může rozhodovat ohledně obchodních věcí společnosti (potvrzení faktury,podpis objednávky) anebo zda musí dát ke všemu souhlas/podpis pouze jednatel?
Budu mít jediný (aktivní) přístup k účtu, takže to by neměl být problém, teď mi jde jen o to, zda může nastat situace, kdy majitel(společník) jedná protiprávně a zároveň jednatel nese za jeho jednání odpovědnost...
Nebo je možné šíři odpovědnosti jednatele vůči společnosti ošetřin nějakou smlouvou mezi jednatelem a majitelem(společníkem)?
Děkuji moc, je to otázek...
Zuzka
Můj názor:
Souhlasím se Zuzíkem a navrch k tomu dodávám: pokud nejste právníkem a chcete dělat jednatele s.r.o. "známému", tak si dejte jako podmínku, že vám zaplatí podrobnou právní instruktáž/vyškolení o povinnostech jednatele v právnické kanceláři.
Jedině tehdy, když Vám povinnosti a rizika statutáru/majetková vysvětlí právník, můžete se pak rozhodnout, jestli do toho chcete jít.
Jinak jen tak naokraj - můj známý pracuje v s.r.o., jejímž jednatelem je Ital (a to z toho důvodu, že nesehnal v ČR člověka, který by chtěl za jím stanovenou částku dělat jednatele. Právníci se nabízeli sami, že by dělali jednatele, ale požadovali za to více jak desetinásobek částky, kterou byl onen italský podnikatel "ochotný" platit, a samozřejmě placeno předem. inu právníci :-)
Tak se nakonec Ital nechal zapsat jako jednatel sám. Protože se zdržuje v Itálii, tak dal prokuru obch.řediteli.
protože já právníkem nejsem a jednatelem také ne, tak vám nic konkrétního dalšího nemohu napsat, jen tolik ještě, že naše paní uklízečka má kamarádku, která takhle po revoluci začala dělat jednatelku v jedné tuším též italské s.r.o. Společnost krachla, zůstaly za ní dluhy a slečna, která se nechala uvrtat do jednatelství (to nic není, to jen že potřebujeme někoho spolehlivého, kdo umí česky a italsky) jim díky své nezkušenosti a naivitě mládí (vždyť jsou to mí známí a je s nima psina, ti by mi nikdy nic špatného neprovedli) má dneska za sebou již pár soudů, exekuován majetek(typicky dluh na sociálce a zdrávce za zaměstnance) a nenávidí všechny lidi a celý svět, protože se z toho nervově zhroutila.
Díky za informace...jako jednatel měla mít ale přeci možnost vidět do účetnictví a fakturování, tredy majetku společnosti? Myslím si také, že se dá kdykoliv odstoupit z funkce. Nicméně souhlasím, že by to chtělo odborný výklad o povinnostech a rizicích jednatelství. Takže každopádně děkuji. Zuzka
Společník je vlastníkem společnosti, ručí majetkem společnosti a základním jměním. Jednatel jedná jeho jménem a jelikož je to statuární orgán, zapsaný v OR, tak jedině jednatel může podepisovat smlouvy, objednávky, je osobou jednající s orgány-myšleno státními:-) apod. On jediný také nese před zákonem odpovědnost za účetnictví, hospodářský výsledek, dodržování všech předpisů, právních norem atd. atd.
Doporučuji Vám stejně, jako kolega, se opravdu obrátit na právníka-obchodní právo, ten Vám na Vaše konkrétní otázky odpoví nejlépe.
Hezký den! Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 10. 2007 13:58
Ahoj,
můj známý (Francouz) mě požádal, abych pro jeho s.r.o., které se chystá koupit dělala jednatele. Potřebuje někoho, kdo je v ČR a mluví česky. On bude majitel a jedniný společník
Opravdu z oboru práva moc nevím...ráda bych vás proto požádala o info, za co mám vůči společnosti a jejím případným závazkům odpovědnost?
Počítám s tím, že budu vystavovat faktury na základě objednávek z Francie (consulting, audit) a zajišťovat účetnictví, ale znepokojuje mě to, zda neneseu zodpovědnost i za nějaké nekalé konání majitele (jediného společníka) ve jménu společnosti? Může vůbec on jednat za společnost? Přecijen člověk nikdy neví, jestli za rok nebo 5let nebude náhodou nějaký problém, o kterém bych nevěděla...
Díky moc za odpověď, Zuzka.