Re: Faktura Vodafone - účtování ??
Ten přeplatek z dřívějška si zadejte do závazků a pohledávek jako vaši pohledávku za Vodafonem. Fakturu zadejte normálně na částku 79,34 Kč. Tu příchozí fakturu spárujte (započtěte) s částí té pohledávky, tím bude ta faktura uhrazená. A zbytek toho přeplatku(pohledávky) Vodafone nejspíš odečte od příští faktury - takže potom opět započtete pohledávku na částečnou úhradu té další faktury a zbytek zaplatíte normálně.
Nejdřív bych se podíval, kam jsem účtoval tu předplatbu karty, třeba dejme tomu 518/221. Ten přeplatek totiž v tuto chvíli přestal býti nákladem. Takže bych těch 98,65 přeúčtoval 314/518.
Fakturu zaúčtujete klasicky 518+343/321 = 66,67 + 12,67/79,34
K tomu těch 79,34 odúčtujete z té zálohy vzniklé z přeplatku, tedy 321/314 = 79,34 a na 314 vám zbyde 19,5 pro další fakturu.
Ten přeplatek 98,65 přeúčtuji interním dokladem 314/518 ? a s jakým datem? s datem té nové faktury? A co když tu předplatbu karty nemáme v nákladech? Dejme tomu, že to bylo soukromé číslo a pak bylo převedeno na paušál a na firmu..
A jak jste paní Evo myslela zadat si ten přeplatek jako naši pohledávku za Vodafonem?
Pokud je to přeplatek ze soukromého čísla, měla byste to účtovat 314,315/321,325 (i ta pohledávka za Vodafonem je možno naúčtovat, místo zálohy), pak byste měli ty peníze vrátit původnímu majiteli telefonu (čísla) (321,325/211,221) a inkasovat si je od Vodafone formou snížení plateb za přijaté faktury.
Datum kdy to účtovat tím ID je den, kdy jste tuto skutečnost zjistili, tedy asi den, kdy vám to Vodafone takto spočítal
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 10. 2007 16:09
Dobrý den,
prosím poraďte mi, jak mám zaúčtovat následující případ. Máme fakturu od Vodafonu za telef.služby - cena 66,67 + DPH 12,67, celkem 79,34. Dále je tu přeplatek 98,65 (důvodem je přechod z předplacené karty na paušál), faktura se tedy dostane do mínusu (-19,50).
Jak mám ten přeplatek zaúčtovat, když tu platbu nikde nemám?
Děkuji za rady