Re: Výplatní termín
§ 142
Mzda nebo plat se vyplácí v pracovní době a na pracovišti, nebyla-li dohodnuta jiná doba a jiné místo výplaty. Nemůže-li se zaměstnanec dostavit k výplatě z vážných důvodů, zašle mu zaměstnavatel mzdu nebo plat v pravidelném termínu výplaty, popřípadě nejpozději v nejbližší následující pracovní den na svůj náklad a nebezpečí, pokud se se zaměstnancem nedohodli na jiném termínu nebo způsobu výplaty.
Máme toto ošetřeno vnitřním předpisem.Popřípadě to někdo řeší vepsáním do mzdového výměru přesně podle § 37 odst.1 písm. f.
V ZP je § 141 odst. 1 + 3 (výklad k němu mám z Abecedy MÚ r. 2007)
....pravidelný výpl. termín..... Připadne-li tento den na sobotu, neděli nebo svátek, bude nutné mzdu vyplatit v nejbližší předcházející prac. den, nebude-li výslovně sjednáno v kol. nebo jiné smlouvě nebo stanoveno vnitřním předpisem, že se tak stane v následující prac. den.
Takže záleží, jak máte ve firmě ošetřeno.
Ano, toto je to co hledám. Cituji: "Připadne-li tento den na sobotu, neděli nebo svátek, bude nutné mzdu vyplatit v nejbližší předcházející prac. den, nebude-li výslovně sjednáno v kol. nebo jiné smlouvě nebo stanoveno vnitřním předpisem, že se tak stane v následující prac. den." Ale v ZP § 141, odst.1 je to podáno úplně jinak - "Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku." - z toho mi tedy vychází, že pokud je např. výplatní termín 14., tak v podstatě mohu dostat výplatu až 31.
Kde tedy najdu tu prvně citovanou větu o kterou by se mohl člověk v případě nějakého sporu se zaměstnavatelem opřít.
Zkuste se nejdříve informovat u zaměstnavatele na vnitřní předpis nebo jinou směrnici, která by toto měla upravovat tak jak píše p.xy.
Jestli neuspějete a nic takového stanoveno není,můžete poukázat právě na ustanovení § 37odst.1 ZP, které toto upravuje.Ale souhlasím s xy, že jít do sporu se zaměstnavatelem kvůli tomu, že jste dostal výplatu místo v pátek v pondělí je nesmyslné.Možná nemáte tušení, co zaměstnanců je rádo, že vůbec v měsíci mzdu dostanou.
ano, já zase souhlasím s J. - přečtěte si histotii dotazů - někteří zaměstnanci se neúspěšně dožadují mezd i za několik měsíců (kde nic po konkurzu není, tak prostě není ani na výplaty)
tím se zaměstnavatele nezastávám, ale zbytečně si budete dělat u zaměstnavatele problémy (nic dobrého si stěžováním na něho nepomůžete)
Já ale nechci zrušit PP. Úplně zjednodušeně - chci vědět pokud výplatní termín vychází na neděli - jestli mám dostat mzdu podle zákona v pátek a nebo až v pondělí. Podle tebou uvedené věty z abecedy MÚ se jednoznačně mluví o pátku, ale nevím zda s tím mohu argumentovat, protože v zákoníku jsem tuto konkrétní větu nenašel.
Ale to nemusí být uvedeno konkrétní větou, to je obecně platné a vyplývá to z logiky, že stanovený termín není dodržen, když by došlo k výplatě až v pondělí, protože je to již po určeném datu. Změnit to může jak již bylo uvedeno, jen dohoda upravena vnitřním předpisem či kolektivní nebo jinou smlouvou.
Ano, ale kromě § 141 odst.1 je třeba se podívat na odst.3, který určuje, že musí být stanoven pravidelný termín výplaty mzdy v mezích období uvedeného v odstavci 1. Tzn., že odst. 1 vymezuje pouze nejzašší možnost pro stanovení termínu výplaty mzdy. Závazný je pak dohodnutý nebo stanovený pravidelný termín výplaty mzdy.
To Karel:
Proč by měl mít problém - domáhat se toho co je dané zákonem - tak to opravdu nechápu.
Tak tady trochu na objasnění:
- jde pouze o princip a o to jak hovoří zákon
- mě se toto konkrétně netýká
- jde o spor, který řešíme v práci s kolegou
- já tvrdím, že pokud nastane taková situace co jsem zde uvedl, mzda by měla být vyplacena v pátek (neopíral jsem se o zákon, ale pouze o zkušenost, že za cca 20 let co jsem v PP se mi nestalo, abych dostal výplatu, pokud to vyšlo na neděli - v pondělí)
- kolega tvrdí, že pokud je den výplaty v sobotu, tak výplata je v pátek, ale pokud je v neděli, tak by měla být výplata až v pondělí (prý je v ZP uvedeno, že zaměstnavatel může vyplatit mzdu o 24 hodin později nebo něco takového)
Tak jsem mu chtěl pouze dokázat že mám pravdu
tak ať to pan zkusí a a práva se domáhá a stěžuje si na různých úřadech - třeba bude bez prémií (popř. bez práce)
pokud je problém ve vyplácení mezd pátek nebo pondělí - to přece není potřeba se tím vůbec zaobírat (něco jiného je, když mzda je vyplácena velmi pozdě nebo není vyplacena vůbec)
Čistě z principu mne tento váš dotaz zajímá a vůbec ho nepovažuji za malicherný, protože v naší firmě se sice vyplácí v pátek, ale jen proto, že jsem to tak rozhodla kdysi dávno na základě svých zkušeností u bývalých zaměstnavatelů. Až se ovšem můj zaměstnavatel zeptá, kde to má oporu v zákoně, budu koukat jako jelito, protože v zákoníku práce to skutečně není. Věta v Abecedě mzdové účetní může být pro mne vodítkem, ale pokud tam není odkaz na § jiného zákona, má názor autora váhu jen o málo větší než názor můj.
Váš kolega, který se domnívá, že když výplatní termín je sobota, vyplácí se v pátek, a když neděle, vyplácí se v pondělí, není tak úplně mimo. Jenomže to platí pro výplatu důchodů.
Pravidlo, že připadne-li výpl. termín na so, ne nebo svátek, pak se vyplácí v den, který předchází výplatnímu termínu, je v z. č. 361/03 Sb. o služebním poměru přísl. bezp. složek (§ 128/1) nebo v z. 218/02 Sb., služební zákon, (§ 149/1) nebo ve vyhl. 376/05 Sb.(§ 3 Termíny výplaty kapesného).
V ZP jsem nic takového nenašla, proto jsme zalistovala v knize JUDr. Šubrta Průměrný výdělek a další obsluha mzdy ... (z roku 2004), kde autor v kapitole 6 uvádí:
např.: str. 156: "V rámci období, v němž je mzda splatná, MUSÍ ZAMĚSTNAVATEL URČIT - po projednání s přísl. odbor. orgánem za podmínky, že u něj odbory působí - PRAVIDELNÝ VÝPLATNÍ TERMÍN, není-li tento SJEDNÁN V KOL.SMLOUVĚ (§ 10 odst. 2 ZM,§16odst.2 ZPl, resp. §119 odst. 2 ZP). Z této dikce vyplývá, že výplatní termín musí být stanoven zásadně NA STEJNÝ DEN V KAŽDÉM KALEND. MĚSÍCI.Připadne-li tento den NA SOBOTU, NEDĚLI NEBO SVÁTEK, bude nutné mzdu vyplatit v nejbližším předcházejícím prac. dnu (zpravidla v pátek). Při pozdější výplatě (v pondělí) by totiž zaměstnavatel byl již v prodlení. Na posuzování splatnosti mzdy ve vztahu k výpl. termínu se nevztahuje ustanovení § 266 ZP o počítání času, protože splatnost, resp. výpl. termín není lhůtou. Neplatí zde proto ani pravidlo,že připadne-li posl. den lhůty na so,ne nebo sv., je posledním dnem lhůty nejblíže následující prac. den.Je však možné připustit, že výplata bude provedena až v následující prac. den, bude-li to výslovně zaměstnavatelem stanoveno či sjednáno v kol. sml. - avšak musí se tak stát vždy nejpozději v poslední den kal. měsíce. Tento postup by ovšem musel být stanoven jako pravidlo, nikoliv jako řešení pro jednotlivý měsíc (ad hoc). ..."
Protoze problemove zamestnance nema nikdo rad :-))
Jinak spise reste, jak je to s tim, kdyz zamestnavatel posila mzdu na ucet. Ta je kdy splatna? Ve vyplatni den ma mzda odejit z uctu zamestnavatele nebo uz ma byt na ucte zamestnance.
a hledejte paragrafy :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2007 8:47
Můžete mi prosím někdo sdělit, kdy by měla být zaměstnavatelem podle zákona vyplacena výplata, pokud den výplaty vychází na neděli a kde toto přesně v zákoníku práce najdu.