Re: Zápočtový list - musí být potvr.nemo
U malé organizace musíte dávat potvrzovat zápočtový list. odkaz na § Vám teda neporadím. Jednou se mi dokonce stalo, že když jsem šla s odhláškou na OSSZ tak mi ji nepotvrdili a musela jsem tam ten zápočtový list donést k potvrzení a až pak mi potvrdili tu odhlášku. Ale určitě musíte.
Nesouhlasím s odpovědí. Potvrzení o zaměstnání (zápočtový list už se to nenazývá) vydává zaměstnavatel a dává ho v den skončení pracovního poměru zaměstnanci. Se sociálkou nemá toto potvrzení nic společného. Pak je druhé potvrzení, na kterém jsou potvrzeny dny nemocí rok zpětně. Toto potvrzení vydává ten, kdo nemocenské dávky vyplácí, tedy u VO zaměstnavatel, u MO sociálka. Na základě žádného předpisu ani zákona nemá sociálka právo vyžadovat předložení potvrzení o zaměstnání, které vydává zaměstnavatel, po něj jí totiž nic není. Takže určitě nemusíte. Pokud by se cukali, odkažte je na nový zákoník práce. Už dávno jsme tady o tom diskutovali a koneckonců i na sociálkách už to vědí. A kde to ještě nevědí, musí se dozvědět.
>>>>Dobrý den,
>>>>jsme malá organizace, takže nyní vystavujeme
>>>>zápočtové
>>>>listy bez uvedení nemocenské a formulář pracovní
>>>>neschopnosti nevyplňujeme.
>>>>
>>>>Prosím o radu, je nezbytné, aby byl zápočtový list
>>>>odeslán na OSSZ, kde přidají potvrzení o nemocenské
>>>>nebo
>>>>to není povinností? Náš zam. skončil PP 30.9. a hned
>>>>nastoupil do nové organizace a nyní mi volal, že po
>>>>něm
>>>>potvrzení nemocnosti vyžadují.
>>>>
>>>>Prosím odkaz na §? Díky....
>>>
>>>
>Nesouhlasím s odpovědí. Potvrzení o zaměstnání
>(zápočtový list už se to nenazývá) vydává zaměstnavatel a
>dává ho v den skončení pracovního poměru zaměstnanci. Se
>sociálkou nemá toto potvrzení nic společného. Pak je
>druhé potvrzení, na kterém jsou potvrzeny dny nemocí
>rok zpětně. Toto potvrzení vydává ten, kdo nemocenské
>dávky vyplácí, tedy u VO zaměstnavatel, u MO sociálka.
>Na základě žádného předpisu ani zákona nemá sociálka
>právo vyžadovat předložení potvrzení o zaměstnání,
>které vydává zaměstnavatel, po něj jí totiž nic není.
>Takže určitě nemusíte. Pokud by se cukali, odkažte je na
>nový zákoník práce. Už dávno jsme tady o tom
>diskutovali a koneckonců i na sociálkách už to vědí. A kde to
>ještě nevědí, musí se dozvědět.
Paní Jiřko díky za odpověď, už jste mi na dotaz tohoto typu odpovídala, proto jsem zápočtový list na MSSZ neodeslala, jenže mi volal zaměstnanec, že to po něm vyžaduje nový zaměstnavatel, co mu mám tedy odpověďět? Ať si potvrzení o nemocenském u MSSZ vyžádá sám, když jsme malá organizace nebo pro klid duše mu to mám zařídit? Volala jsem na MSSZ a paní mi řekla, že když tam pošlu zápočtový list tak mi to potvrzení o nemocenské k němu připne a odešle zaměstnanci ..... tak jsem z toho zmatená -(((
Abych řekla pravdu, já to potvrzení o promaroděných dnech zaměstnancům na sociálce zařizuju, protože tam chodím s odhláškou osobně a při té přiležitosti nechám potvrdit i ty nemoci. MSSZ Brno vyjíždí toto své potvrzení a mnou vydané Potvrzení o zaměstnání jim vůbec nepředkládám a ani to už nevyžadují (dostali pokyn, že se jich netýká). Ale u Vás jde asi o to, že tam nechodíte osobně a odhlášky zřejmě odesíláte poštou a oni zase odmítají vytisknout svoje vlastní potvrzení, ačkoli by měli. Mohl by si to vyřídit i zaměstnanec sám. Já bych mu to vyřídila a při té příležitosti bych jim na sociálce udělala přednášku.
Abych řekla pravdu, já to potvrzení o promaroděných
>dnech zaměstnancům na sociálce zařizuju, protože tam
>chodím s odhláškou osobně a při té přiležitosti nechám
>potvrdit i ty nemoci. MSSZ Brno vyjíždí toto své
>potvrzení a mnou vydané Potvrzení o zaměstnání jim vůbec
>nepředkládám a ani to už nevyžadují (dostali pokyn, že se
>jich netýká). Ale u Vás jde asi o to, že tam nechodíte
>osobně a odhlášky zřejmě odesíláte poštou a oni zase
>odmítají vytisknout svoje vlastní potvrzení, ačkoli by
>měli. Mohl by si to vyřídit i zaměstnanec sám. Já
>bych mu to vyřídila a při té příležitosti bych jim na
>sociálce udělala přednášku.
*** díky moc za odpověď, je to přesně tak, jak říkáte - máme sice sídlo v Brně, ale výrobu a vše na Vsetínsku, takže posílám dokumenty poštou, napíšu jim tam dopisek, ať mi potvrzení pošlou a předám ho ex zaměstnanci. Ještě jednou díky moc, nejsem specializací mzdová účetní, přišla jsem k tomu jak slepý k houslím, člověk aby věděl všecko -((
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2007 10:15
Dobrý den,
jsme malá organizace, takže nyní vystavujeme zápočtové listy bez uvedení nemocenské a formulář pracovní neschopnosti nevyplňujeme.
Prosím o radu, je nezbytné, aby byl zápočtový list odeslán na OSSZ, kde přidají potvrzení o nemocenské nebo to není povinností? Náš zam. skončil PP 30.9. a hned nastoupil do nové organizace a nyní mi volal, že po něm potvrzení nemocnosti vyžadují.
Prosím odkaz na §? Díky....