Re: Odměna za vyk.práci - zálohová daň
Daň z příjmu je jedna věc a sociálka je druhá věc. Pro sociálku se tento příjem za prázdniny vykazuje někde odděleně od ostatních příjmů, protože neovlivní výši sociálních dávek.
S daní je to tak, že záleží na tom, jestli podepsal prohlášení poplatníka nebo nepodepsal. Jestli nepodepsal a měl po oba měsíce do 5000,-, tak se mu to danilo 15 % srážkovou daní a ta je konečná. Jestli prohlášení podepsal, tak mu daň vyšla nulová a nemusí se o daně dál starat.
Možná jsem ale nepochopila přesně, jestli mu daň byla nebo nebyla sražena. Z 10000,- to není daň srážková, ale zálohová.
Re: Odměna za vyk.práci - zálohová daň
domnívám se, že si myslíte chybně, že se nikde nevykazují příjmy za prázdniny -vykazují se ve velkém tiskopisu za celý rok a ještě zvlášť na A4 (pak se pro přídavky na děti odečítají), ale pro ostatní soc. dávky se pravděpodobně započítávají, ale nejsem si jista - informace dostanete na kontaktním místě
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2007 11:29
Dobrý den,
student ( vysokoškolák ) měl dohodu o vykonané práci, která byla sepsaná na měs. červenec a srpen, výše odměny celekm 10.000,-. Tato odměna podléhala srážkové dani z příjmů!!!!!
Musí student tento příjem někde přiznávat např. na sociálce?
Jde mi o to, že kdyby mu byla odměna vyplacena za jednotlivé měsíce smostatně tj. 5.000,-, nebyla by mu sražena žádná daň ( sleva na poplatníka 600,-, student 200) a kdyby, tak by šlo o končnou daň 15%. Tento příjem jsem si jistá na 100%, že nikdo nikde nemusí přiznávat.
Já vím, že se studentovi při ročním zúčtování ( pokud požádá ) daň vrátí, ale musí tento příjem někde přiznávat??????????????
Volala jsem na sociálku ( výše sociálních dávek a přídavky ) a tam mi řekli, že pokud si student vydělá přes prázdniny nějaký příjem, nepřiznává se, ale pokud by si už něco vydělal během roku tj. od září do června, tak tento příjem se musí přiznat.
Máte s tímto někdo zkušenosti?,,,,,