Re: Odstupné při ukončení PP
V tom případě jste se stala nadbytečnou a pokud se nedohodnete na skončení poměru bez uvedení důvodu a Vy nejpřijmete jiné místo nebo pro Vás jiné nemají, pak Vám zbývá výpověď pro nadbytečnost s 2měsíční výpovědní dobou a 3měsíčním odstupným. Nebo se můžete dohodnout na skončení k nějakému datu s tím, že jde o nadbytečnost. Pak odpadá ta výpovědní doba, prac. poměr skončí dohodnutým dnem a náleží odstupné.
Při nadbytečnosti nemusí být vždy místo zrušeno (např. jsou ve firmě 2 účetní a firma potřebuje jen jednu).
Děkuji za rychlou odpověď, jen bych ještě uvedla jednu poznámku: ze skušeností se zaměstnavatelem mi bude, předpokládám, z jeho strany řečeno, že mám tedy nastoupit na původní místo a vedoucí "nějak" moji práci alespoň částečně "sežene" zpět. Upřímně ale o tuto možnost nemám zájem (šlo by o umělé řešení nemluvě o čase který tento postup zabere a zatím budu opravdu vykonávat jen pomocné práce, které v mé původní náplni nebyly) - mám i tehdy nárok na výpověď pro nadbytečnost, protože v mi jednoduše nevrátili původní práci v původním " stavu" ?
Co to je původní stav? Pokud Vám přidělí práci, kterou máte sjednanou v pracovní smlouvě (nebo v dodatcích k pracovní smlouvě), pak nebude mít důvod, aby Vám dával výpověď. Takže záleží na tom, co máte sjednáno ve smlouvě.
Omlouvám se za špatnou formulaci, "původní stav " bylo myšleno tak, že mi práce nebude vrácena v celém rozsahu, pouze dílčí úkony s tím, že to ani nebude hned ale až za nějakou dobu, kdy to vedoucí zvládne zorganizovat, a zbytek pracovní doby bude vyplňovat již zmíněná pomocná práce (kterou ve smlouvě nemám). Dá se celá situace považovat za to, že prostě nemám po nemocenské zpět původní práci, možnost co je mi nabízena se mi nelíbí a jiné místo v podniku není, takže lze uplatnit nadbytečnost a odstpuné?
Nemusíte vykonávat druh práce, který nemáte ve smlouvě, ale jinak platí, že náplň práce, kterou máte sjednanou, určuje zaměstnavatel. Já to nemohu posoudit, protože nevím, jaký druh práce máte sjednaný a zda tu práci máte nějak šířeji sjednanou nebo Vaše náplň byla pouze na základě druhu práce určena zaměstnavatelem. Pokud máte např. sjednaný druh práce účetní a dosud jste dělala z té práce jen něco, zatímco jiná třeba obíhala úřady (což třeba považujete za práci pomocnou), tak nyní byste totéž klidně mohla dělat Vy, protože i to patří k práci účetní. Ovšem nemusíte dělat např. práci uklízečky, protože tento druh práce sjednán nemáte (omlouvám se za možná blbý příklad, ale nic lepšího mě nenapadlo). Rozumíte jak to myslím? Zkrátka pokud Vám bude přidělovat práci dle pracovní smlouvy (prostě jakou jste si spolu smluvili), tak není důvod k dávání výpovědi.Všechno záleží na tom, co a jak máte smluveno ve smlouvě.
Rozumím. V skutečnosti mám pozici účetní a v náplni práce přesně definované úkoly (např. účtování faktur, kontrola nákladů, podávání přiznání k DPH + dle pokynů nadřízeného plnit operativní úkoly), po nemocenské mi bylo řečeno, že by pro mě musel vedoucí něco podobného vymyslet a zatím by to bylo jen něco jako kopírování, rovnání dokladů, přepisování pro ostatní. Myslíte že když toto odmítnu a jiné místo ve firmě není, tak nadbytečnost a odstupné je na místě? Děkuji mockrát za čas a za rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
8. 10. 2007 23:01
Byla jsem na půlroční nemocenské a po návratu mi vedoucí sdělil, že moje práce (administrativa) je již přerozdělena mezi ostatní a vlastně mi nemá jakou práci zpět dát (oficiálně však místo samozřejmě není zrušeno) a pokud bych na něčem trvala, tak že mi " něco " najde (pomocné práce), což jsem odmítla. Navrhla jsem přestup v rámci podniku na jiné administativní místo, ale bylo mi sděleno že žádné takové není. Zaměstanavatel nyní požaduje rozvázání PP dohodou, tedy bez odstupného. Mám nárok na odstupné i když mé místo nebylo oficiálně zrušeno, ale původní práci jako před nemocenskou již pro mě také nemají? Děkuji.