Re: Mám či nemám mít nový živnostenský l
Na ŽL, který máte, nakoupíte a prodáte. Pokud chcete zprostředkovávat a účtovat provizi, měl byste mít vol.živnost č.72 dle NV č. 140/2000 Sb. "Zprostředkování obchodu a služeb", protože jak píšete, jen prodáte jejich zboží, bez toho, že byste ho od nich koupil.
To je možné, co úředník, tak jiný výklad, osobně jsem se s tím taky setkal, ale podle NV je dnes úplně jiné rozdělení volných i ostatních živností, nákup a prodej už neexistujeje nahrazen více jinými živnostmi a zprostředkování je specielně vyčleněno jako samostatná živnost. Uvidíte, co Vám na ŽÚ řeknou.
A není to tak, že pokud se zboží či služby jakým-takýms způsobem týkají předmětu podnikání a zároveň objem takovýchto zprostředkování nepřevyšuje vlastní předmět podnikání co do výše plateb, pak lze občas účtovat i provize bez ŽL na zprostředkování?
Samozřejmě nelze to takto dělat stále, celý rok účtovat provize a jednou ročně nějaká vlastní činnost za 300Kč. :-)
To by muselo jít o případ dle § 34 odst.1 písm.b) živ. zákona....zprostředkovávat koupi a prodej zboží v jednotlivých případech, ...což ale podle dotazu není, alespoň to z něj nevyplývá, naopak tazatel to píše jako další rozšíření své podnik.aktivity a jako trvalou činnost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2007 9:40
Dobrý den, mám ŽL nákup a prodej zboží - jsem OSVČ. Nyní budu prodávat kromě své činnosti ještě navíc zboží pro jednu firmu, ale domluvili jsme se, že to uděláme tak, že jim budu měsíčně posílat fakturu kde budeme vyučtovávat provizi (3 %) za prodané zboží. Mohu faktury bez problémů se svým ŽL vystavovat nebo si musím udělat další ŽL na zprostředkování? děkuji za info.