Re: Odstupné a dohoda o ukončení PP
Já nevím, ale není to přihlouplé dát někomu měsíční odměnu za neuspokojivé prac. výsledky ?
Z odstupného se neodvádí SP, ZP, ale daní se. Jenže je ze zákona minimálně ve výši 3 násobku průměrného výdělku. Takže - pokud se dohodli na odstupném - v jeho výši je to neplatné a pokud se bude dožadovat zaměstnanec 3 násobku, tak nevím. Budu záležet na "slovíčkaření" jak to máte opravdu napsané slovo od slova.
Hm, to je pravda. Jenže aby se neodvádělo SP, ZP tak by to muselo být z vyjmenovaných důvodů v ZP, což ona nemá. Právníci mi říkali že se takto nad rámec navíc dohodnout můžou, že to za odstupné považovat můžu a že jí mám vyplatit tak jak je tam uvedeno. V tom případě bych ale SP i ZP odvedla - takto nad rámec to přece osvobozené není ne? Děkuji.
"nad rámec" bych chápala zaplatit 3+1 = 4 měsíce odstupného
jestli to nemá být klasické odstupné, budete platit 1 měsíc - tak to musíte nazvat odměna, prémie nebo nějak jinak - pak se odvede z celé mzdy SP, ZP a zdaníte
Děkuji moc za názory. Lámu si s tím hlavu celý den, nikde mi to nikdo nedokáže nic pořádně odůvodnit. Také myslím že je to celé špatně formulované, podle mě v tomto případě nemůže jít o "klasické odstupné" ... za to že práci flákala odstupné neexistuje, navíc 1x měsíc odstupné je už úplná pitomost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2007 13:00
Prosím o radu. Zaměstnavatel se se zaměstnancem dohodli na skončení pracovního poměru pro neuspokojivé pracovní výsledky zaměstnance (tedy žádný důvod kdy vzniká nárok na odstupné). Do dohody mi vedení ale současně napsalo, že se obě strany dohodly že zaměstnavatel uhradí odstupné ve výši jednoho platu. Nevím jak k tomu mám přistupovat. Můžu to vůbec považovat za odstupné když je to ve výši jednoho platu? I kdybych to za odstupné považovala, odvede se z toho stejně SP, ZP i daň ne? Je vůbec tedy formulace takovéto dohody správná? Nemělo by jít spíše o odměnu? Poraďte prosím zda nechat jako odstupné s odvody nebo přinutit vedení aby to formulovalo jako odměnu což mi připadá správnější a odvody stejně budou tak jako tak vykládám-li si naše zákony správně (chtějí dát 1 x základní měsíční mzdu = pro ně 1 plat, tedy ani žádný násobek). Děkuji.