Re: dohoda o provedení práce
Tady přece nejde o Vás ale o něho. Buď Vám podepíše daňové prohlášení a bude uplatňovat slevu na poplatníka a tím pádem mu z 2500 vypočítáte zálohovou daň 12%, uplatníte slevu, daň tím pádem bude nulová a Vy mu vyplatíte 2500 Kč. V takové případě pak po skončení roku zašlete na FÚ to vyúčtování daně z příjmů fyzických osob, na kterém budou nuly (pokud nemáte ještě jiné zaměstnance, kterým také srážíte daně). Nebo prohlášení nepodepíše a Vy mu musíte z 2500 srazit srážkovou daň 15% = 375 Kč. Tyto odešlete FÚ a jemu vyplatíte 2125 Kč. V tomto případě odešlete po skončení roku na FÚ ten formulář vyúčtování daně srážkou. DOPP nesmí překročit 150 h v kalendářním roce a daňové prohlášení může u Vás podepsat pouze tehdy, pokud ho nemá podepsané u jiného zaměstnavatele.
Re: Jiřko?
A pro člověka nezaměstnaného, přihlášeného na úřadu práce?
A kdyz píšete, že pokud nemáte ještě jiného zaměstnance, kdybych měl časem ještě jednoho brigádníka, který by taky podepsal prohlášení. Šlo by to?
Re: Jiřko?
Každá mzda se daní podle toho, zda ten člověk podepíše či nepodepíše daňové prohlášení. Na základě podepsaného prohlášení se daní dle daňových pásem (dle tabulek) a uplatní se slevy, na které má ten člověk nárok. Každý člověk může podepsat prohlášení, ale v témže zdaňovacím období (tj. v měsíci) pouze u jednoho zaměstnavatele a to u toho, kterého si vybere. Jestliže má více zaměstnavatelů současně, vybere si jednoho, u kterého podepíše a bude uplatňovat slevy. U těch ostatních podepsat nemůže. Tam, kde má podepsané, mu zdaní mzdu dle daňových pásem a uplatní slevy (na dítě, na invaliditu, na poplatníka - tuto slevu nemá starobní důchodce, na studenta..). Jde o daň zálohovou. Tam kde podepsané nemá a dosáhne mzdy do 5000 hrubého, mu ji zdaní 15% daní. Je to daň srážková. Pokud dosáhne mzdy hrubého víc než 5000, celý daňový základ je mu zdaněn nějméně 20%. Jde o daň zálohovou a tento člověk je pak povinen podat přiznání, kde se uvádí všechny zálohové daně.
Takže - student může podepsat prohlášení a tím pádem uplatní slevu 600 Kč. když k tomu přiloží potvrzení o studiu, uplatní i studentskou slevu 200 Kč.
Pokud je někdo veden na ÚP, pak také může podepsat (na ÚP je totiž veden jako uchazeč, není to jeho zaměstnavatel). Pokud je veden na ÚP, může si měsíčně vydělat pouze nejvíce 4000 Kč hrubého. Na základě podepsaného prohlášení uplatní slevu a daň bude 0.
Ty formuláře, co Vám dal FÚ, to jsou formuláře, na které po skončení roku vyčíslíte souhrn daní zálohových a souhrn daní srážkových, kdy byly odvedeny atd. a odešlete na FÚ.
Re: dohoda o provedení práce
tak ted jsem z to opravdu jelen. dotazovala jsem se minuly tyden, do kdy musim podat priznani srazkove dane a odpoved byla do konce nasledujichoi mesice. ja si sama myslela, ze do konce ledna 2008. tak ted fakt nevim. poradite mi nekdo a kde to hlavne najdu, at se tam mohu podivat. dekuji vsem za odpoved.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2007 15:03
zaměstnávám brigádníka na dohodu o provedení práce. Jak mám za něho odvádět daně. Co je výhodnější? Na finančním úřadě mě dali dva formuláře vyučtování daně srážkou nebo vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Já teď nevím, kterou variantu si zvolit a co je pro mě výhodnější. Bude u mě zaměstnán jen na 35 hodin měsíčně za odměnu 2500 korun.
Děkuji za radu.