Re: výdaje před začátkem podnikání
Daňově uznatelné (§ 5/7 ZDP) jsou zásoby pořízené v kalendářním roce předcházejícím roku, v němž jste zahájila činnost, a také nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti. Všechno, co uvádíte, bylo třeba zajistit ještě před prvním otevíracím dnem.
Výdaje před zahájením činnosti by správně měly být uvedeny až v daňovém přiznání (nikoliv v daňové evidenci) v tabulce E jako úprava základu daně snižující rozdíl mezi příjmy a výdaji. Když je dáte do DE (pak už ale nedáváte do tabulky E) s datem, kdy jste začala podnikat, tak se podle mně nic nestane, základ daně bude v obou případech stejný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
9. 10. 2007 19:22
Ještě před začátkem podnikání (hostinská činnost) jsem pořídila několik věcí - čistící prostředky, dekorace, pracovní oděv, kuchyňské potřeby. Můžu tyto věci dát daňově (vedu DE)?
Navíc bych se chtěla zeptat, jestli je můžu do DE dát s datem skutečného pořízení, nebo až s datem, kdy jsem začala podnikat.
Mockrát děkuji za odpověď