Re: Rodičovská dovolená a nedodané dokla
Její povinností bylo požádat o poskytnutí rodičovské dovolené do doby, kterou si sama určí, nejdéle do 3 let (k dokázání, kdy budou dítěti 3 roky slouží rodný list). Takže ona toto porušila. Na druhou stranu pokud by teď chtěla firma říci, že vlastně celou dobu měla neomluvenou absenci, pak by se dalo namítnout, proč ji tedy vedli na neomluvené absenci celé ty 3 roky. A zřejmě nevedli, protože jistě předávali na sociálku přehled, kde ty dny byly vyznačeny jako omluvená absence. A také na ELDP jistě vypisovali rodičovskou dovolenou. (Předpokládám, že dítěti teprve budou 3 roky a ne 4 - některé maminky se totiž mylně domnívají, že rodičovská je do 4 let).
Re: Rodičovská dovolená a nedodané dokla
Děkuji za odpověď, je to přesně tak, jak píšete s ELDP i s OSSZ, firma se domnívala, že už se nebude chtít vrátit a nastoupí do fy ke svému otci, kam prý stejně vynášela interní info:( hm z toho mi vyplývá, že výsledek musí být kompomis:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
11. 10. 2007 19:01
Prosím Vás, před půl rokem jsem nastoupila jako účetní, fa měla jednu zaměstnankymi na RD, dnes mi řekla, že se nachyluje její nástup do zaměstnání, šéfová ovšem pro ní nemá práci a hledá jak se vyvléci z nutnosti platit odstupné jelikož před lety firmu poškodila. Já jsem nyní zjistila, že oficiálně nikdy nezažádala o rodičovskou dovolenou, ani nedodala rodný list toho chlapečka, tudíž vlastně ani nevím kdy jí oficiálně RD končí. Máme jako firma nějakou šanci vyhnout se jejímu nástupu do práce. A má firma povinnost vyžádat si RL dítěte nebo je povinnost zaměstnance tento dodat automaticky? Děkuji