Re: Chybně vystavená faktura
Dle mého názoru jste měla pouze opravit původní fakturu, tzn. odstranit z ní tu neexistující zálohu. Záleží na software který používáte jakým způsobem odpárujete tu zálohu (dobrý software by Vám neměl umožnit spárovat fakturu s neuhrazenou zálohou).
Důvody pro vystavení dobropisu jsou uvedeny v zákoně o DPH, jedná se o opravu zákadu daně nebo sazby daně - §42 a §49.
Jelikož jste opravovala vlastně jen nějakou formální chybu, tzn. uvedla na doklad údaj, který ani není povinnou položkou na DD, nebyl důvod pro vystavení dopropisu a Vaše nadřízená ma pravdu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 10. 2007 10:34
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na řešení následujícího problému z hlediska účetnictví i DPH.
Vystavila jsem zálohovou fakturu. Přehlédla jsem skutečnost, že nebyla uhrazena. Při vystavování konečné faktury jsem zálohu zahrnula do plateb a po odběrateli tím pádem chtěla na faktuře doplatit pouze rozdíl mezi skutečným odběrem a zaplacenou zálohou. To se stalo v červnu (my jsme měsíční plátci DPH).
V září mě na mou chybu upozornila vedoucí. Já to proto v září opravila tímto způsobem : na špatně vystavenou fakturu jsem vystavila dobropis,který byl mínusovou variantou původní faktury. Pak jsem vystavila fakturu správnou, neodečetla jsem nezaplacenou fakturu, takže k zaplacení tam byla skutečně dlužná částka.
Bylo mi ale řečeno, že jsem postupovala v rozporu se zákonem o účetnictví a DPH, tak bych proto ráda věděla, jak jsem měla- nebo jak mám postupovat.
Moc děkuji za radu.