Re: Pište normálním písmem, ne hůlkovým
Jak je vidět, umíte. Vlevo na klávesnici je takový větší čudlík s nápisem CapsLock - ten to umí taky.
Re: technický dotaz
Opravdu jen technický dotaz, nechci nikoho provokovat :-). Zajímá mě, proč samá velká písmena ne a samá malá písmena nikomu nevadí? Jen proto, že kdysi kdosi vyhlásil, že velká se považují za křik a nevychovanost? Mně to tak celkem ani nepřipadá. Naopak text psaný samými velkými písmeny je z gramatického hlediska v pořádku. Kdežto text psaný samými malými písmeny zásady gramatiky porušuje. Jana F.
víte, ono v netových diskuzích nejde o gramatická pravidla. je tolerováno psaní bez háčků, čárek, i bez velkých písmen. ale hůlkové je prostě opravdu v psaném textu špatně čitelné a postupem času se v netiketě objevilo jako "nežádoucí". vím, že nechcete provokovat, jen vám vadí, že zrovna já tak píšu. ale s tím už nic nenaděláte. pokud to moderátorům bude vadit a zakážou to, tak prostě nebudu psát. pak budete spokojená, ne?:-))))
ještě dodatek - samozřejmě gramatická pravidla ohledně i/y, mě/mně apod. je třeba dodržovat:-) např. když někdo napíše rozumněl, vyjímka, či podobné hrubky, tak to asi čtenářům vadí:-) ale to zase nevadí vám, vám prostě jen ta malá písmena...nebo spíš já?:-))
Děkuji za snahu, ale stále ještě to není odpověď na otázku proč samá malá ano a samá velká ne. Neberte to opravdu osobně, ale ta samá malá písmena na mě působí velmi neprofesionálně a negramotně a odpověď, byť kvalitní, tím ztrácí na úrovni, čitelnosti, přehlednosti a důvěryhodnosti. Jana F.
Vyjádření důrazu pomocí velkých písmen nijak nesouvisí s netiketou - do té se to dostalo už jako hotový komunikační element. Jako ekvivalent zvýšení hlasu to existovalo už v psané komunikaci a je to imho docela pochopitelné. S gramatikou to nijak nesouvisí - prohřešky proti ní jsou naopak v rámci netikety obecně tolerovány.
Moderátoři jsou ti poslední, komu by to vadilo. Nikdy mě nepřestane překvapovat, že si někdo skutečně myslí, že moderátoři moderují jen to, co považují za nevyhovující oni sami.
Lepší odpověď vám nedokážu nabídnout - snad někdo jiný.
Neprofesionálnost, "negramotnost" a nízká úroveň je v něčem úplně jiném - jistě si rozumíme.
Pro Janu F. - malá písmenka
Jano F., příspěvky psané jen malými písmenky mě taky netěší, stejně jako mi dost vadí různé pravopisné chyby. Ale psaní pouze malými písmeny není (snad?) prohřeškem dle netikety, tak to nechávám být.
Znám pár handicapovaných lidí, kteří ťukají na pc třeba jen jedním funkčním prstem - a pro něž je fakt obtížné přepínat mezi velkými a malými písmeny. Můj tatínek má např. momentálně obě ruce v sádře (zlomeniny po pádu z kola) a taky datluje na počítači jedním relativně funkčním prstem - normálně píše všemi deseti. Nyní píše taky jen malými písmeny, ačkoliv je mu to dost proti mysli, je totiž profesí češtinář. Ale přehazovat velká a malá písmena je momentálně zcela mimo jeho možnosti.
Jano F., pokus o vysvětlení :-)
Jano F.,
mně osobně ta hůlková písmena tak moc nevadí. Ale hůlkové písmo se opravdu hůř čte. Když někdo zdůrazní jedno 1-2 slova hůlkovým písmem, může to být k užitku. Horší ale je, když je tak psaný celý nadpis nebo celý příspěvek.
Netiketu jsem si nevymyslela, tato pravidla se na internetu postupně vyvinula a jsou obecně akceptována - nejen v ČR, ale všude po internetu. Myslím si tedy, že bychom je měli respektovat i tady na BC.
Je to podobné, jako když respektujeme pravidla slušného chování v běžném životě. Logicky se taky nic hrozného nestane, když neznámý mladík podá jako první ruku starší významné dámě - nebo když ve slušné restauraci někdo sní jídlo rukama místo příborem. No a co? Život jde dál. Ale ten, kdo třeba nevědomky nezvládl pravidla slušného chování, vypadá jako ... (doplňte si nějaké negativní hodnocení). A ostatní pak na něj můžou reagovat odtažitě, podrážděně atd., aniž by věděl proč.
Když pojedu do cizí země, budu se taky dopředu zajímat o to, jaké zvyky kde mají - a samozřejmě se přizpůsobím. Pokud se přizpůsobit nechci, tam tam radši nepojedu, protože bych riskovala problémy, pokud bych se chovala "po svém".
Takže když vstupuju do "země" internet, respektuju jeho pravidla. A jako moderátor se snažím, aby je respektovali i ostatní, protože za tenhle kousek internetové země jsem spoluzodpovědná. Víte, řadě čtenářů může takto psaný příspěvek připadat arogantní a že si tazatel něco vynucuje - takže v konečném důsledku může odradit někoho ochotného, kdo by mu mohl poradit. A jelikož někteří ještě třeba neznají netiketu, snažím se je na to upozornit.
Takhle to vidím já, OK? Howgh :-)
Re: Děkuji :-)
Evo M., obdivuhodný styl vaší odpovědi mi pokaždé vezme chuť dál otravovat, děkuji vám i graverovi :-).
Přesto ještě shrnu, jak jsem rozdíl mezi samými malými a samými velkými písmeny pochopila já: velká písmena (ať už dle netikety či jiných pravidel) evokují nedostatky v chování, malá písmena evokují nedostatky ve vzdělání. Dobré chování lze v diskuzích požadovat, kdežto blbcům vstup zakazovat nelze.
(Zdůrazňuji, že to není narážka na nikoho a je to myšlené jako všeobecné neosobní konstatování. Můžete klidně kontrovat, že proto sem mohu i já a ani nepípnu :-)). Jana F.
Už zcela OT - Janě F.
Jani, děkuju za slova o tatínkovi. Víte, když má člověk obě ruce v sádře od prstů až po lokty, tak je obdivuhodné nejen psaní, ale vpodstatě veškeré běžné základní životní úkony jsou téměř nemožné. Konkrétněji to rozvádět nebudu, stačí, když si představíte jen nutné denní činnosti od rána do večera... Naštěstí má tatínek vedle sebe velmi hodnou a trpělivou manželku!
Re: PRACOVNÍ ÚRAZ
Dostane nemocenskou jako obvykle. Pak bude vypočítána ztráta na výdělku a to tak, že hodinovým průměrem, který byl platný v den pracovního úrazu (tedy v září) se vynásobí pracovní hodiny zameškané pro nemoc. Od toho se odečtou celkové nemocenské dávky a rozdílem je ztráta na výdělku. Tuto buď zadá zaměstnavatel do mzdy nebo toto vyčíslení zašle do pojišťovny, u které je pojištěn pro tyto případy, a pojišťovna to zašle (zdaněné) rovnou příteli. Protože nemarodil dlouho, bude zřejmě zaměstnavatel dělat toto vyčíslení až po výpočtu nemoci za říjen.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 10. 2007 23:28
PŘÍTEL MĚL PRACOVNÍ ÚRAZ S PRAC. NESCHOPNOSTÍ OD 26.9. DO 7.10.mŮŽETE NÁM PORADIT NA JAKÉ DÁVKY MÁ NÁROK A JAK POSTUPOVAT?zAMĚSTNAVATEL SE K NIČEMU NEMÁ:(.mOC DĚKUJI ZA RADU NAVR.