Re: Budou fyz. osoby (DE) dodaňovat záva
Logiku (a spravedlnost) v daních nehledejte. Jednoduše - nedodaňuje se to, co by nebylo daňově uznatelným výdajem (návaznost na § 24 a 25 ZDP) - jinak by byly spory ohledně soukromých dluhů apod.
Aby to nebylo tak tragické, novelizací byl doplněn § 23/3/c/6.
No dobře - ale je zde tedy dvojí přístup.
Poplatník, vedoucí účto, přijal FA, nezaplatil a dal do nákladů. Pak neplatí... proběhne 36 měsíců a z nákladů vyhodí. Je na nule (v součtu).
Poplatník, vedoucí DE, přijal FA, nezaplatil a NEDAL do výdajů. Po 36 měsících neplacení dodaní :-o Tím pádem se mu zvýší základ daně.
To je to, co mi vadí!!! Nerovnost mezi účtem a DE. (pokud si teda toto ustanovení vysvětluju dobře. Jenže když tam píšou, že pro poplatníky s příjmy dle § 7 a 9, nevedoucí účto, se postupuje obdobně - co si z toho vybrat?)
Ještě doplním pro srozumitelnost:
- poplatník s účtem, který nikdy nezaplatí přijatou fakturu na tom bude neutrálně.
- poplatník s DE, který nikdy nezaplatí přijatou fakturu, je nucen ji dodanit.
Pokud se mýlím, budu velmi rád, když mě někdo z omylu vyvede. Z novelizovaného § 23/3/a/12 mi to bohužel vyplýva takto....
Chápu Vaše rozhořčení, ale je to v podstatě tak. Důvod u DP : DE získal jakýsi majetkový prospěch, příjem, a tím je částka neuhrazeného závazku, ze kterého bude muset odvést DP. Nehorázná morálka neplatičů v této republice se tím ovšem nevyřeší, vydělá jen stát.
Zuzik
Myslím, že si nerozumíme. Je totiž trestán POUZE poplatník s DE, který nikdy přijakou fakturu ve výdajích/nákladech neměl (tedy o ni nesnižoval základ daně) a teď ji musí zdanit. Naopak poplatník s účetnictvím již dříve přijatou fakturu v nákladech měl (snížil si kdysi základ daně) a teď pouze to snížení "vrátí" a bude !na nule".
A to mi vadí. Proč dodaňovat v DE něco, co nikdy ve výdajích/nákladech NEBYLO? To už je pomalu "lepší" v DE přijaté faktury, které poplatník nebude chtít zaplatit, do evidence vůbec nedávat (abstahuji od DPH) :-o
Taky mi to od začátku vadí, připadá mi to jako podle logiky, že takový neplatič je prostě zločinec a tudíž nemá žádná zákonná práva. Může akorát mlčet. Tak mlčme a snažme se s tím vyrovnat a pomoct si, jak to jen jde. Například v DE ty neuhrazené faktury nebyly v nákladech, jako v účetnictví. Z částky na DP se toho mnoho nepozná. Tak to berme zase jako výhodu DE :-). Jana F.
Já myslím, že to tu Zuzik asi trochu naznačila. Podnikatel vedoucí DE sice nesnížil základ daně z příjmů, nicméně tu fakturu nedostal poštou jen tak pro to, aby si ji někam zapsal, on ji dostal jako doklad k nějakému zboží, materiálu, majetku, službě, prostě k nějakému majetkovému prospěchu... Tato faktura na druhé straně někoho, kdo vede účetnictví, stála navýšení základu daně a zdanění. Proto tímto způsobem stát trestá toho, kdo přijaté plnění spotřebovává a nezaplatí za něj.
Já ještě v koutku doufám ve výklad tohodle: "Toto ustanovení se dále nevztahuje na závazky, z jejichž titulu nebyl uplatněn výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů".
Přijatá nezaplacená faktura = NEBYL uplatněn výdaj na dozažení...
--> čili se to NETÝKÁ přijatých (a nezaplacených) faktur v DE. Píše se tam NEBYL, ne že MOHL BY BÝT nebo nějak podobně. A v DE opravdu nezaplacená PF ve výdajích nebyla.
Co vy na to?
Naštěsí máme rok a čtvrt čas. Bombardovat FŘ a MF začnu ale hned v listopadu, po tom říjnovém blázinci s DPH ;-)
K jakému účelu pak slouží dovětek, že obdobně postupují poplatníci, kteří nevedou účetnictví? Napadá mě jen jedna možnost, kdy si mohli uplatnit jako výdaj neuhrazený závazek - u leasingu. Zkopírovala jsem příslušnou část důvodové zprávy, snad se to vejde.
K bodům 64 a 67 - § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 a § 23 odst. 3 písm. c) bod 6
Navrhovanou úpravou dochází obecně k posílení pozice věřitelů, neboť neuhrazený závazek, nebude-li daňově vypořádán, se pro dlužníka kromě břemena ekonomického stane i břemenem daňovým, ale zejména eliminuje možnost dlužníků získávat nezdaněný prospěch a přitom přenášet na veřejné rozpočty důsledky neplnění svých závazků. Dlužník neuhrazením závazku způsobuje nejen obecnou ekonomickou újmu, ale získává i nezdaněný prospěch vzniklý přijetím neuhrazeného plnění od věřitele.
Vzhledem k tomu, že věřitel má právo tvořit daňově účinné opravné položky k pohledávkám a protože dlužník plnění, které nezaplatil, spotřeboval a uplatnil jej jako daňový výdaj, je velmi vhodné prostřednictvím navrhované úpravy provést křížovou kontrolu správné výše pohledávek u věřitelů a současně u dlužníků do výnosů zahrnout částky ve výši neuhrazených závazků, které souvisejí s výdaji, které uplatnili v základu daně a vzniklé pohledávky neuhradili. V případě uhrazení závazku dlužníkem u něho dojde ke snížení základu daně o hodnotu splněného závazku, o kterou již byl zvýšen rozdíl mezi příjmy a výdaji.
Dodanění neuhrazených závazků tedy není formou trestu, ale kromě vypořádání nezdaněného prospěchu dlužníka zajišťuje i jeho spoluúčast při řešení dopadů ve vztahu k veřejným rozpočtům, které vznikly v souvislosti s tvorbou daňově uznatelných opravných položek k neuhrazeným pohledávkám u věřitelů.
To ustanovení ve mně na první pohled taky vzbudilo naději, jenže - co zaplaceného a tím pádem uplatněného jako výdaj je ještě závazkem :-))?
Čas na opatření: za letošek na to myslet při DP a vymýšlet, co se dá dělat - např. v krajním případě přerušení činnosti a tím pádem
závazky alespoň také do výdajů - pokud nám to nezatrhnou, když o tom tady takhle veřejně píšeme. Na tyhle debaty by měl být utajený web s heslem :-). Jana F.
Správně. Správně jako že jste to pochopil. Měli z toho nějaký prospěch. Nesprávně je to, že v DE budou potrestáni 2x.
Na vstupu to nemohou uplatnit do výdajů ( jako u účta do nákladů), ale na výstupu do zdanitelných příjmů ( jako ten prospěch)se jim to určitě promítne :
1. u zboží při prodeji a u služeb např. v kalkulovaných nákladech.
2. jako neuhrazený závazek podle novely ZoDP.
Možná tato úvaha dvojího "zdanění" některé dlužníky popostrčí k placení. Čert ví... Zuzik
Vědí to i jiní ale nápadně to připomíná takový
"malý prodloužený taxis pro bílé koníky" počítejme:
koník U (vede účetnictví) nakoupí zboží za 100+19 HPD
závazek nezaplatí a vybere si u FU NO DPH 19
Prodá za 50+9,50 DPH =9,50 čistá ruka za DPH a -50 daňový základ
zboží prodá koníkovi DE a spokojeně zkrachuje.
Koník DE (vede DE) zkasíruje FU o 9,50 DPH - závazek nezaplatí ale zboží prodá za 25+4,75 DPH. Částku 4,75 odvede FU a tu samou má zisk (čistá ruka), ke zdanění je najednou jenom 25 a koníci vydělali oba jenom stát stál mimo. Pro vysvětlení to snad takto stačí
pro potěšení si každý může dosadit tolik nul, kolik de mu zlíbí.
>>>Správně. Správně jako že jste to pochopil. Měli z
>>>toho
>>>nějaký prospěch. Nesprávně je to, že v DE budou
>>>potrestáni 2x.
>>>Na vstupu to nemohou uplatnit do výdajů ( jako u účta
>>>do nákladů), ale na výstupu do zdanitelných příjmů (
>>>jako ten prospěch)se jim to určitě promítne :
>>>1. u zboží při prodeji a u služeb např. v
>>>kalkulovaných nákladech.
>>>2. jako neuhrazený závazek podle novely ZoDP.
>>>Možná tato úvaha dvojího "zdanění" některé dlužníky
>>>popostrčí k placení. Čert ví... Zuzik
>>Vědí to i jiní ale nápadně to připomíná takový
>>"malý prodloužený taxis pro bílé koníky" počítejme:
>>koník U (vede účetnictví) nakoupí zboží za 100+19 HPD
>>závazek nezaplatí a vybere si u FU NO DPH 19
>>Prodá za 50+9,50 DPH =9,50 čistá ruka za DPH a -50
>>daňový základ
>>zboží prodá koníkovi DE a spokojeně zkrachuje.
>>Koník DE (vede DE) zkasíruje FU o 9,50 DPH - závazek
>>nezaplatí ale zboží prodá za 25+4,75 DPH. Částku
>>4,75
>>odvede FU a tu samou má zisk (čistá ruka), ke zdanění
>>je najednou jenom 25 a koníci vydělali oba jenom stát
>>stál mimo. Pro vysvětlení to snad takto stačí
>>pro potěšení si každý může dosadit tolik nul, kolik
>>de
>>mu zlíbí.
>
>
>Ale všichni nejsou bílí koníci. Většina tohle nedělá
>s úmyslem podvodu, jen se jim nechce platit nebo na to
>prostě nemají.
>Zuzik
Čistě teoretiky: když si někdo odebere zboží a nechce se mu platit
tak se to v některých krajích také nazývá podvod. Když na to nemá
tak kam šla tržba za prodané zboží? Teorie je šedivá, praxe je strom zelený
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 10. 2007 21:22
Novela zákona o daních z příjmů, § 23 odst. 3 písm. a) bod 12 pojednává o dodanění neuhrazených závazků nad 36 měsíců (zjednodušeně) v účetnictví.
Jednou se píše, že "Toto ustanovení se dále nevztahuje na závazky, z jejichž titulu nebyl uplatněn výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů" - pak zase (obecně o zdaňování závazků): "Obdobně postupují poplatníci s příjmy podle § 7 nebo 9, kteří nevedou účetnictví"
Co to zase znamená? Poplatník s příjmy dle §7, kt. nevede účetnictví, přece nikdy nedostane do výdajů částku, kterou nezaplatil. Bude tedy po 36 měsících nezaplacení svého závazku, který nebyl ve výdajích, tento must zdanit? V účetnictví je to šul-nul; nejdříve náklad, po 36 měsících jeho storno. Ale v DE tomu mám rozumět jak?
Mám chuť se na to pomalu.... :-(