Re: Výpočet DPH u zboží
Tak to nevím.Jestli je to za drobné položky, tak je to možné.
Re: Výpočet DPH u zboží-prosím poraďte
No já tedy nevím. Snad se ozve odborník na DPH, ale výpočet DPH shora je v pořádku. Samozřejmě, že se částka liší, čím větší částka, tím větší rozdíl. Ale já jsem nějak nepochopil o co Vám jde. Pokud znáte pouze částku včetně DPH, tak nemáte jinou možnost než výpočet shora. A jaká paní Vám to tvrdí?
Našel jsem hezké vysvětlení a tak jsem si ho dovolil zkopírovat.
Proč se v obou případech výpočtu DPH liší?
Výpočet podle § 37/1 ZDPH:
Daň = CenaBezdaně * koeficient
Koeficient = sazba daně/100
Koeficient pro sazbu 19 % = 0,19
Koeficient pro sazbu 5 % = 0,05
Výpočet podle § 37/2 ZDPH:
Daň = CenaVčetněDaně * koeficient
Koeficient = sazba daně / (100 + sazba daně)
Vypočtený koeficient se zaokrouhlí na čtyři desetinná místa
Koeficient pro sazbu 19 % = 0,1597
Koeficient pro sazbu 5 % = 0,0476
Příčinou různých výsledků výpočtů z ceny bez daně a ceny včetně daně je zaokrouhlení koeficientu při výpočtu z ceny včetně daně. Koeficient pro 19 % „vypočtený na kalkulačce“= 19/119 = 0,1596638, daň vyjde 19.000 Kč. Koeficient pro 19 % zaokrouhlený podle zákona = 0,1597, daň vyjde 19.004,30 Kč.
Všem Vám moc děkuji! Ta paní je účetní z firmy, které jsem fakturovala.Šlo o to, že já jsem od ní dostala podklady - částky (za služby, zboží) s dph, celkem bylo asi 10 položek v jedné faktuře, ona mi pak volala, že mám špatně vypočítaéý DPH - když totiž vezmu mnou/programem vypočítaný základ a vynásobím ho 19%DPH vychází mi to na položce třeba o 50haléřů méně na kalkulačce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
16. 10. 2007 8:54
Dobrý den, při vydávání faktur mi nadřízený nadiktuje částku celkem s DPH, při zadání do programu mi vy počítá větší DPH. Je to chyba? Při cekové částce FAV 181000Kč dělá rozdíl na DPH cca 7Kč