Konkurenční doložka v mandátní smlouvě

• (neregistrovaný)

16. 10. 2007 13:45

V mandátní smlouvě jsem byl přinucen (pokud bych to nepodepsal, tak bych tu práci nedostal) podepsat konkurenční doložku na půl roku po ukončení smluvního vztahu s pokutou 200.000,-Kč bez možnosti kompenzace ze stany firmy, pokud nebudu dále v oboru podnikat a s rozsahem regionu po celé ČR. Firma přestala vyplácet sjednaný plat/odměnu, porušila smlouvu, musel jsem dát výpověď ze smlouvy, abych mohl platit daně, soc. zdrav. apod. nechtěl jsem se dlužit státu, tudíž jsem musel pracovat jinde. Firma mi dodnes dluží, podal jsem žalobu k soudu, firma mi za to vyhrožuje uplatněním konkureční doložky. Může soud jejich doložku uznat nebo ji neuzná s tím, že je neplatná, bez kompenzace, zůstal jsem bez prostředků a z důvodu povinných plateb státu jsem musel pracovat dále někde jinde?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2007 14:22

pája (neregistrovaný)

Re: konkurenční doložka v mandátní smlou
      Přestože jsem Vaši smlouvu nečetl, z toho, co píšete, je jasné, že ujednání je nevymahatelné, firma první porušila smlouvu, Vy jste měl odstoupit, využít ust.obchod.zákoníku, jejich doložku si mohou teď dát zarámovat. Nejde o konk.doložku dle ZP. Tyto doložky firmy dávají do smluv, ale je to k ničemu, chtějí se jen bránit tomu, aby mandatář nepřevzal potichu kontakty, zákazníky a nešel na vlastní triko podnikat v oboru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).