Re: Pracovní smlouva.výše hrubé mzdy
Musí být dodržena zaručená mzda. Ale tato mzda musí být dodržena v celkové sumě (tzn. základ plus prémie), bez příplatků za přesčas apod, ty jsou navíc. Takže ve smlouvě nemusí být zaručená mzda a navíc prémie. Když bude jeji zaručená mzda podle druhu práce např. těch 8000 (tj. nejnižší stupeň), pak může na výplatní pásce klidně mít základ 6000 a 2000 prémií a zaručená mzda je splněna. Mimochodem - ve smlouvě nemusí být smluvena třeba žádná mzda, není to povinná součást smlouvy.
A jak to je s nárokovostí prémií? Kdy můžou být kráceny a jak potom bude dosaženo zaručené mzdy? Mám zato, že pokud jsou prémie uvedeny konkrétní částkou ve smlouvě či platovém výměru, jsou nárokovou složkou - ale nevím, jestli v plné výši nebo lze krátit. A pokud krátit nelze, nechápu jejich smysl, o to vyšší může být základ. A pokud krátit lze, může se stát, že měsíční mzda nedosáhne minima. Nemám v tom jistotu, možná mi jako začátečníkovi unikla nějaká souvislost. Za vysvětlení předem děkuji.
Já bych souvislosti ani nehledala. Nárokovost, nenárokovost - to je jako s tím, jak tady účetní radí jaké příplatky za přečas, sobotu, svátek a samy přiznají, že si nemohou vybrat ani náhradní volno a zaplacení ani nemluvě. Pořád bohužel platí a šéfové to často využívají - nelíbí se ti, můžeš odejít.
žádná mzda, není to povinná součást smlouvy.
>>
>>A jak to je s nárokovostí prémií? Kdy můžou být
>>kráceny a jak potom bude dosaženo zaručené mzdy? Mám
>>zato,
>>že pokud jsou prémie uvedeny konkrétní částkou ve
>>smlouvě či platovém výměru, jsou nárokovou složkou -
>>ale
>>nevím, jestli v plné výši nebo lze krátit. A pokud
>>krátit nelze, nechápu jejich smysl, o to vyšší může
>>být
>>základ. A pokud krátit lze, může se stát, že měsíční
>>mzda
>>nedosáhne minima. Nemám v tom jistotu, možná mi jako
>>začátečníkovi unikla nějaká souvislost. Za vysvětlení
>>předem děkuji.
>
>Já bych souvislosti ani nehledala. Nárokovost,
>nenárokovost - to je jako s tím, jak tady účetní radí jaké
>příplatky za přečas, sobotu, svátek a samy přiznají, že
>si nemohou vybrat ani náhradní volno a zaplacení ani
>nemluvě. Pořád bohužel platí a šéfové to často
>využívají - nelíbí se ti, můžeš odejít.
Není stejné, když je mzda, případně i prémie, smluvena ve smlouvě nebo když je vystaven mzdový výměr. Údaje ve mzdovém výměru může zaměstnavatel změnit dle svého uvážení a nepotřebuje k tomu souhlas zaměstnance. Kdežto když je něco smluveno ve smlouvě, tak je to závazné pro obě strany a změnit to lze zase pouze za souhlasu obou stran. A pak záleží na tom, jak je to smluveno - na formulaci. Je skutečně nesmyslné smluvit v prac. smlouvě prémie napevno, bez podmínek, protože pak¨by se jich mohl zaměstnanec domáhat s tím, že si je dohodl. Když už, tak se tam dávají nějaké podmínky nebo třeba nějaké rozmezí anebo se napíše, že MOHOU být přiděleny prémie. Jediné co musí být dodrženo je zaručená mzda. Pokud má někdo zaručenou mzdu tu nejnižší - 8000 Kč a přitom má ve smlouvě nebo mzdovém výměru napsán základ 6000 Kč, pak při odpracování celého měsíce musí dostat 8000 Kč. Takže může dostat víc (6000 + 4000 prémií), ale nesmí dostat méně než 6000 + 2000.
minim. mzda je 8000 Kč/měs., 48,10 Kč/hod.
měla byste mít zaručenou mzdu
také záleží, zda pracujete na plný nebo zkrácený úvazek, zda pobíráte ČID,PID, zda je to Váš 1. zaměstnavatel...
dávat přímo do prac. smlouvy ujednání o výši mzdy - to není moc šťastné řešení
pokud byste měla placenou mzdu: základ 6000 Kč + prémie by daly dohromady alespoň zaručenou mzdu, potom je to v pořádku
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
17. 10. 2007 21:50
prosím o radu, v pracovní smlouvě mám napsáno, že hrubá mzda je 6000 a prémiové ohodnocení od 1000-5000. je to v pořádku nebo bych měla mít uvedeno HM (minimum mylým 7955 a prémie 1000-6000)
Děkuji Iva