Zkušeb.doba - pro Páju a ostatní

• (neregistrovaný)

18. 10. 2007 8:06

Včera jsem byla na školení k ZP - změny od 1.1.2008 JUDr. Jakubka. Takže ohledně zkušební doby (psala jsem už níž) opravdu první den prac. poměru zkušební doba NENÍ, běh začíná až druhý den, počítá se podle občanského zákoníku. Je to chyba v zákoně, mělo by být odstraněno technickou novelou ZP, která by měla platit od 1.1.2008. §35 skutečně říká ....nesmí být delší než 3 měsíce po sobě jdoucí PO DNI VZNIKU prac. poměru.
    Další pořád diskutované téma - nárok na dovolenou, pokud prac. poměr uzavřen např. 2.1. - nárok na dovolenou NEVZNIKÁ (pokud nebyl samozřejmě 1.1. prac. poměr u jiného zaměstnavatele) protože skutečně PRACOVNÍ POMĚR netrvá celý rok, nebo měsíc - podle druhu nároku na dovolenou. Možná příště bude v zákoně, že nárok vzniká pokud odpracuje všechny směny - ale zatím to není, tudíž nárok na dovolenou nevzniká.
    Jinak ale zaměstnavatel se může tam, kde to není zákonem zakázáno od ustanovení odchýlit ve prospěch zaměstnance - ale musí to mít uvedeno např. v kolektivní smlouvě, mzdovém předpise apod.
    Zdravím

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2007 13:44

pája (neregistrovaný)

Re: zkušeb.doba - pro Páju a ostatní
      >>Včera jsem byla na školení k ZP - změny od 1.1.2008
      >>JUDr. Jakubka. Takže ohledně zkušební doby (psala
      >>jsem
      >>už níž) opravdu první den prac. poměru zkušební doba
      >>NENÍ, běh začíná až druhý den, počítá se podle
      >>občanského zákoníku. Je to chyba v zákoně, mělo by
      >>být
      >>odstraněno technickou novelou ZP, která by měla platit
      >>od
      >>1.1.2008. §35 skutečně říká ....nesmí být delší než 3
      >>měsíce po sobě jdoucí PO DNI VZNIKU prac. poměru.
      >>
      Nedovolil bych si polemizovat s JUDr.Jakubkou, protože je to renomovaný právník z povolání, se zkušenostmi atd.
      Ale:
      Skutečně jde o blbost schálenou našimi zákonodárci, ZkD by měla logicky začínat prvním dnem PP, nikoliv po dni vzniku PP, ale odkaz na počítání lhůt na § 122 obč.zák. pro mne znamená, že lhůta 3 měs. se počítá dle Občana, tedy konec lhůty určené podle .. měsíců připadá na den, který se... číslem shoduje se dnem, na který připadla událost.... přes chybu v ZP si myslím, že případný spor by končil aplikací občana a lhůta by končila ten konkretní den. Ale počkáme a uvidíme, co naší draví zákonodárci připraví a schválí.
      Naše doskuze alespoň přispěje k rozšíření a sdělování informací a znalostí pro široký kolektiv a to je myslím její největší přínos.

>>pokud odpracuje všechny směny - ale zatím to není,
      >>tudíž
      >>nárok na dovolenou nevzniká.
      >>Jinak ale zaměstnavatel se může tam, kde to není
      >>zákonem zakázáno od ustanovení odchýlit ve prospěch
      >>zaměstnance - ale musí to mít uvedeno např. v
      >>kolektivní
      >>smlouvě, mzdovém předpise apod.
      >>Zdravím
      >
      >dík za informace

• 18. 10. 2007 9:24

beta (neregistrovaný)

díky za info - o té dovolené jsem tu už psala, mám i odpověď z MPSV (i když končí jako vždy, že nejsou kompetentní k závaznému výkladu ..) a mám pocit, že jsme se už i tehdy všichni v oné diskuzi shodli na dovolené od 2.1. apod. S tou zkuš.dobou to vykládá každý jinak, sice se jedná o lhůtu, ale předpokládá se změna technickou novelou,takže i v průběhu roku 2007 na semináři jeden tvrdil lhůta, druhý že zákonodárce to tak neměl na mysli a že doba :)

• 18. 10. 2007 9:33

Laďa (neregistrovaný)

Děkuji vám, že jste s námi podělila o tyto aktuální informace. Při nedávné diskuzi o dovolené
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=367026
      jsme se shodli na vámi popsaném postupu v případě, že pracovní poměr netrvá celý kalendářní měsíc.

Neshodli jsme se ale při posouzení BEZPROSTŘEDNÍHO nástupu k jinému zaměstnavateli při změně zaměstnání v průběhu měsíce. Nediskutovali jste na školení i postup v tomto případě?

• 18. 10. 2007 9:55

beta (neregistrovaný)

>>Včera jsem byla na školení k ZP - změny od 1.1.2008
      >>JUDr. Jakubka. Takže ohledně zkušební doby (psala
      >>jsem
      >>už níž) opravdu první den prac. poměru zkušební doba
      >>NENÍ, běh začíná až druhý den, počítá se podle
      >>občanského zákoníku. Je to chyba v zákoně, mělo by
      >>být
      >>odstraněno technickou novelou ZP, která by měla platit
      >>od
      >>1.1.2008. §35 skutečně říká ....nesmí být delší než 3
      >>měsíce po sobě jdoucí PO DNI VZNIKU prac. poměru.
      >>Další pořád diskutované téma - nárok na dovolenou,
      >>pokud prac. poměr uzavřen např. 2.1. - nárok na
      >>dovolenou
      >>NEVZNIKÁ (pokud nebyl samozřejmě 1.1. prac. poměr u
      >>jiného zaměstnavatele) protože skutečně PRACOVNÍ
      >>POMĚR
      >>netrvá celý rok, nebo měsíc - podle druhu nároku na
      >>dovolenou. Možná příště bude v zákoně, že nárok
      >>vzniká
      >>pokud odpracuje všechny směny - ale zatím to není,
      >>tudíž
      >>nárok na dovolenou nevzniká.
      >>Jinak ale zaměstnavatel se může tam, kde to není
      >>zákonem zakázáno od ustanovení odchýlit ve prospěch
      >>zaměstnance - ale musí to mít uvedeno např. v
      >>kolektivní
      >>smlouvě, mzdovém předpise apod.
      >>Zdravím
      >
      >Děkuji vám, že jste s námi podělila o tyto aktuální
      >informace. Při nedávné diskuzi o dovolené
      >
      >http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=367026
      >jsme se shodli na vámi popsaném postupu v případě, že
      >pracovní poměr netrvá celý kalendářní měsíc.
      >
      >Neshodli jsme se ale při posouzení BEZPROSTŘEDNÍHO
      >nástupu k jinému zaměstnavateli při změně zaměstnání v
      >průběhu měsíce. Nediskutovali jste na školení i postup v
      >tomto případě?
      právě v oné diskuzi, ale už nenajdu link (není to ta "vaše" diskuze :)jsme se shodli i na slově bezprostředně a myslím, že tam byla paní xy i jiřka, ale nevím kde to už hledat :(
      >

• 18. 10. 2007 10:10

baba (neregistrovaný)

Ano diskutovali - pojem bezprostřední opravdu znamená, že nemůže být prodleva ani sobota, neděle. Dokud prý nezmění znění ... pracovní poměr uzavřený bezprostředně.. (nebo tak nějak) na to, že stačí odpracovány všechny směny - nelze přiznat.

• 18. 10. 2007 10:20

Laďa (neregistrovaný)

Tu vaši diskuzi jsem našel:
      http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=363050
      Ale v posouzení té bezprostřednosti jste se neshodli, já se přikláním k vámi citovanému výkladu: "naproti tomu, pokud by PP byl uzavřen na začátku měsíce, ukončen v průběhu měsíce, pak by navazovaly dny so-ne,či svátek a následně uzavření nového PP,pak 1/12 za podmínky splnění 60 odprac.dnů - ano"

• 18. 10. 2007 10:34

beta (neregistrovaný)

tedy, laďo, vy jste dobrej ! ale alespoň jsem trefila xy a jiřku :) mám pocit, že jsme stejně ještě někde diskutovali, ale možná se mi to už plete s tím nástupem 2.1. No a odpověď z MPSV jsem konzultovala na semináři s JUDr. Kubalíkem, potvrdil "bezprostředně" i so-ne-sva,pokud PP trval po celý měsíc. Tak jsem si pískala, že snad už tomu rozumím a co neslyším, paní baba kousek výše - konzultovali s JUDr. Jakubkou a nesmí existovat žádná doba :-))) není to k zbláznění ? My už postupujeme ale dle výkladu, ke kterému jste se přiklonil a už to měnit nebudu, musel by to napadnout jedině IP a ti mají (snad) jiné starosti. Jak postupujete vy ostatní,jak jste se rozhodli ?Ale musím říci, že JUDr. Jakubka je považován u odborné veřejnosti za svérázného, už pár lektorů naráželo, nevím co spolu nebo proti sobě mají.

• 18. 10. 2007 10:43

baba (neregistrovaný)

No já s vámi souhlasím - např. JUDr. Šubrt má obvykle trochu jiný výklad, ale zase JUDr. Jakubka je spoluautor zákoníku práce , takže jeho výklad beru jako závazný. Právě, že dokud se bude trvat na pojmu - trvání pracovního poměru - , nikoli odpracovaných směnách, bude asi ten Jakubkův výklad správnější, i když si o tom můžeme myslet cokoli. Ale pokud máte možnost - lze toto upravit ve směrnici - potom zaměstnavatel může volno poskytnout. A ještě jsem zapomněla - to tu bylo taky zmiňováno - prodloužení dovolené třeba o 2 dny (nikoli celý týden) lze, lze i poskytnout jen některým skupinám např. pracujícím ve ztíženém prostředí - musí být ale upraveno v kol. smlouvě nebo mzdové směrnici.

• 18. 10. 2007 10:55

beta (neregistrovaný)

no jo, ale spoluautor zákoníku práce je i Jouza a z "jeho" ZP s komentářem, nakladatelství Poradce: Výklad k § 212 - ... Mezi těmito zaměstnáními nesmí být ani jeden den přestávka. Výjimka je pro skončení pro zaměstnání v pátek a nástup k jinému zaměstnavateli v pondělí....... Co říkáte na výjimku dalšího spoluautora ZP :) ? je to binec a my si můžeme vykládat co chceme, o správnosti rozhodne vždy jen soud a to mě na tom štve, nikde se ničeho nedopátráte a když ano, výklady si odporují

• 18. 10. 2007 12:11

baba (neregistrovaný)

>>>>právě v oné diskuzi, ale už nenajdu link (není to ta
      >>>>>"vaše" diskuze :)jsme se shodli i na slově
      >>>>>bezprostředně a myslím, že tam byla paní xy i jiřka,
      >>>>>ale nevím kde
      >>>>>to už hledat :(
      >>>>>>
      >>>>Tu
      >>>>vaši
      >>>>diskuzi
      >>>>jsem
      >>>>našel:
      >>>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=363050
      >>>>Ale v posouzení té bezprostřednosti jste se neshodli,
      >>>>já se přikláním k vámi citovanému výkladu: "naproti
      >>>>tomu, pokud by PP byl uzavřen na začátku měsíce,
      >>>>ukončen v průběhu měsíce, pak by navazovaly dny
      >>>>
      >>>je považován u odborné veřejnosti za svérázného, už
      >>>pár lektorů naráželo, nevím co spolu nebo proti sobě
      >>>mají.
      >>
      >>No já s vámi souhlasím - např. JUDr. Šubrt má obvykle
      >>trochu jiný výklad, ale zase JUDr. Jakubka je
      >>spoluautor zákoníku práce , takže jeho výklad beru
      >>jako
      >>závazný. Právě, že dokud se bude trvat na pojmu -
      >>trvání
      >>pracovního poměru - , nikoli odpracovaných směnách,
      >>bude
      >>asi ten Jakubkův výklad správnější, i když si o tom
      >>můžeme myslet cokoli. Ale pokud máte možnost - lze
      >>toto
      >>upravit ve směrnici - potom zaměstnavatel může volno
      >>poskytnout. A ještě jsem zapomněla - to tu bylo taky
      >>zmiňováno - prodloužení dovolené třeba o 2 dny
      :)
      >? je to binec a my si můžeme vykládat co chceme, o
      >správnosti rozhodne vždy jen soud a to mě na tom štve,
      >nikde se ničeho nedopátráte a když ano, výklady si
      >odporují
      Jo je to tak, ale špatný je zákon samotný, ten výklad Jakubky mi ale připadá bohužel logičtější, i když jen směrem k pojmům (trvání PP, bezprostředně), nikoli logičtější vůči obsahu (odporacuji-li všechny směny..)

• 18. 10. 2007 12:24

beta (neregistrovaný)

mně už nepřijde logické vůbec nic :) držíme se sdělení MPSV, ZP s komentářem od spoluautora ZP - JUDr.Jouzy, výkladem JUDr. Kubalíka, tito všichni se shodují a my jako Z-el v případě nástupu Z-ce v průběhu měsíce, kdy tam skončí v pátek a k nám nastoupí v pondělí a PP trval od začátku do konce měsíce, považujeme dny so-ne za bezprostřední nástup a právo na dovolenou za tento měsíc za splnění dalších podmínek přiznáváme i bez směrnice. Howg :)

• 18. 10. 2007 15:25

dawe (neregistrovaný)

Pan Jakubka je spoluautor zákona plných chyb a nesmyslu...hmm fakt respekt :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).