Rozvržení pracovní doby

• (neregistrovaný)

18. 10. 2007 13:16

Dobrý den, prosím o radu, nějak se v tom ztrácím:
    Zaměstnanec pracuje na poloviční úvazek, v prac. smlouvě má pracovní dobu 20 h/týden. Pracuje jak je třeba, jeden týden např. 15 hodin, druhý 25 hodin. V měsíci to má vždy dorovnáno na 1/2 fondu pracovní doby. Je odměňován měsíční mzdou. Teď nevím, zda se jedná o rovnoměrné nebo nerovnoměrné rozvržení pracovní doby. Každý den pracuje jinak.
    Jak je to s dovolenou. Může mi někdo poradit? Díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2007 14:19

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Rozvržení pracovní doby
      1) Jde skutečně o pracovní poměr nebo jde o dohodu o prac. činnosti?
      2) Pokud jde o pracovní poměr,pak je zaměstnavatel povinen rozvrhnout jeho smluvený úvazek do směn. Pokud je rozvržení pravidelné do 5 dnů v týdnu, pak je jde rovnoměrné rozvržení. Pokud pracje nepravidelně (ne vždy 5 dnů v týdnu), pak jde o nepravidelné rozvržení. Když mu např. na příští týden rozvrhne směnu na po, út, čt, pá a v úterý nebude práce, má nárok na zaplacení prostojů. A vždy po určitém období je jeho smluvený úvazek naplněn. Odměňování při neprav. prac. době je buď hodinovkou nebo úkolem, měsíční mzda je nepraktická. Ale pokud vždy každý měsíc odpracuje smluvený úvazek, pak lze použít i měsíční mzdu.
      3) Pokud jde o DOPČ, zaměstnavatel není povinen rozvrhovat směny, zaměstnanec pracuje dle potřeb.
      4) U prac. poměru dovolená náleží a počet dní dovolené závisí na tom, zda jde o rovnoměrné nebo nerovnoměrné rozvržení. Každý den dovolené je pak proplacen tolika hodinami, kolik v tom dni měla činit směna.
      5) U DOPČ ze zákona dovolená nenáleží.

• 19. 10. 2007 7:54

marcela (neregistrovaný)

Můžu tedy ještě poprosit, je to tedy rovnoměrné nebo nerovnoměrné. Děkuji moc za pomoc.

• 19. 10. 2007 8:21

Marcela (neregistrovaný)

Když nad tím přemýšlím, tak v případě, že bude mít pracovník rozvrženou pracovní dobu na 5 dnů v týdnu od - do (každý den na 4 hodiny) a pak se stane, že jeden den zůstane o 4 hodiny v práce déle, tak to bude práce přesčas a jeden den nepříjde do práce, protože bude čerpat náhradní volno, tak se jedná o rovnoměrné rozvržení pracovní doby. Je to tak, nebo uvažuji špatně? Díky.

• 19. 10. 2007 8:31

Jiřka (neregistrovaný)

Ano, to je rozvržení rovnoměrné. To, že tam je někdy déle a jindy si vezme náhradní volno, na tom nic nemění. Ale u lidí se zkrác. úvazkem se za přesčas považují až hodiny, které odpracují navíc nad plnou prac. dobu, obvyklou ve firmě. Např. ve firmě ostatní pracují 8 h denně, pak u něho by bylo přesčasem až to, co by v měsíci odpracoval nad plný úvazek. Náhradní volno si vzít může, ale pokud by si ho nevzal, nenáleží mu přesčasový příplatek, ten by mýu náležel až za ty hodiny, které přesáhnou plný úvazek.
      Pokud bude jeho rozvržení 5 dnů v týdnu po 4 h, pak má nárok na dovolenou za rok jako všichni ostatní, akorát že mu za den dovolené budou placeny jen 4 h.

• 19. 10. 2007 8:52

Marcela (neregistrovaný)

Tak já si to ještě pro jistotu zopakuji, takže když bude mít pracovní dobu rozvrženou na 4 hodiny denně (každý den jiné 4 hodiny), vždy týden dopředu to ví, jak bude pracovat, tak jde o rovnoměrné rozvržení pracovní doby. Nadpracování a čerpání NV je jak u 8 hodinové pracovní doby, dovolená stejně tak. Teď jsem to snad už pochopila. Mockrát děkuji za vysvětlení, já se v těch paragrafech nemohla zorientovat (pokud jsem něco zrekapitulovala špatně, ještě mě prosím opravte).

• 18. 10. 2007 15:13

Laďa (neregistrovaný)

Zdá se, že tak jak zaměstnanec u vás pracuje tj. každý den jinak dle potřeby, není úplně v souladu se ZP. Zaměstnanec má mít správně dopředu rozepsány směny s přesným začátkem a koncem pracovní doby jak při rovnoměrném, tak nerovnoměrném rozvržení pracovní doby. Pak by nebyl problém se stanovením nároku a náhrady za dovolenou. Ve vašem případě by se snad dala využít pružná pracovní doba, popř. konta pracovní doby (konta prac. doby jsou ale hodně administrativně náročná, proto se v praxi využívají minimálně). Pokud se rozhodnete pokračovat ve vašem způsobu, tak by se to dalo zdůvodnit snad jen tím, že zaměstnanec souhlasí s poskytováním NV za delší směny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).