Re: sklad A
Pokud budete účtovat o prodeji materiálových zásob, musíte do nákladů účtovat taky na 542, pak následně výnosy, jak uvádíte, na 642. Ale jelikož jste už to nějak upravila, účtovala bych jako o výrobku.
Zboží to v žádném případě nebude, neboť definice zboží je o tom, že ho prodáváte dál v nezměněném stavu.
O aktivaci v některých firmách účtujeme, většinou jde o vnitrodopravu a vyčíslujeme ji stejně jako při výpočtu cesťáku - spotřeba PHM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 10. 2007 10:08
Dobrý den, přecházíme z účtování zp. B na A a potřebují si ujasnit několik věcí
1/ nakoupíme ocelový svitek, který má např. 5 tun a ten zavezeme k nějaké firmě nastříhat a potom prodáváme plechy. Mám výdej ze skladu (odvoz ke stříhání) účtovat
131/112 nebo 119/112 a příjem 132/131 nebo 132/119?
2/když se výše uvedený svitek např. prodá celý mám účtovat
výdejka 501/112 a FV 311/642
nebo radši převést na 132/112 (nejde tím pádem o materiál ale o zboží) a pak 504/132 a FV 311/604?
Taky by mě zajímalo, jestli někdo účtujete aktivaci vlastní dopravy? vždyť to vůbec nejde vyčíslit?