Přepsaná PN zaměstnancem

• (neregistrovaný)

19. 10. 2007 12:28

Zdravím,měl tady někdo případ,kdy si zaměstnanec přepsal datum uschopnění na neschopence?Jak jsem zjistila na OSSZ tak si ji opravdu přepsal...Co píšete za datum nástupu do zaměstnání? Měl správně nastoupit 8.10. ale nepřišel a dnes to sem hodil do schránky s lístečkem že končí....:-( Díky moc,Patricie.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2007 12:35

xy (neregistrovaný)

Re: Přepsaná PN zaměstnancem
      pokud se Vám objeví přepsaná PN zaměstnancem , tak v žádném případě neproplácejte - předejte s průvodním dopisem na OSSZ - domluvte se s nimi - pravděpodobně budou chtět originál této neschopenky, takže si ponecháte kopii než Vám originál vrátí (i když jste VO) - oni řeší s policií (do doby, než vyřeší, tak ND neplaťte)
      u lékaře zjistíte, kdy měl mít skutečný nástup do zaměstnání - od té doby vedete jako neomluvenou absenci (řešíte dle Zákoníku práce)
      přepsanou PN lékařem poznáte, neboť vždy je u přepsaného údaje razítko a podpis lékaře

• 19. 10. 2007 12:38

P. (neregistrovaný)

Díky za tu rychlost :-) Jsme MO,takže neproplácíme a na OSSZ jsem se domluvila že mi pošlou kopii od toho lékaře. Jen nevím jaký a jestli vůbec,tam mám napsat ten datum. A odhlásit ho mám tedy ke dnešku? Ještě jednou děkuji,P

• 19. 10. 2007 13:30

xy (neregistrovaný)

nevím přesný postup u MO, ale nezdá se mi postup OSSZ - pokud to nebude OSSZ hlásit ona Policii, tak byste to měli zařídit Vy, neboť jde o padělání a pozměňování úřední listiny (nejsem právník, takže přesný název trestného činu neznám, ale vím, že za to zaměstnanec může být trestán) asi bych zatím nic na neschopenku nedopisovala - bude to předmět doličný pro Policii, oni si příp. vyžádají, co potřebují

• 19. 10. 2007 14:51

Vlasta (neregistrovaný)

Jakékoliv přepisování údajů o pracovní neschopnosti na tiskopise jinou osobu než je ošetřující lékař, je klasifikováno jako trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny podle § 176 trestního zákona, bez ohledu na to, v jaké částce pachatel získá prospěch. Trest může být uložen také za pokus prospěch získat. Výše trestu v tomto případě je odnětí svobody až dva roky nebo peněžitý trest.
      viz.stránky České správy sociálního zabezpečení

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).