Re: Firemní auto??????
JO je to tak v pořádku čemu se divíš ,vždit si prodává OVSČ
auto do osob. užívání a to jsou dva rozdílné subjekty...
Teď zrovna se divím tomu, že mi tykáte. Nebo máte dojem, že jsme spolu kdysi pásli husy?
A předtím jsem se divila tomu, že si někdo může myslet, že OSVČ a FO jsou dva různé subjekty, které si navzájem můžou mezi sebou něco prodat. Pan X OSVČ a pan X FO jedna duše a jedno tělo jsou, tož asi tak, milý pane.
Tazatelka, bohužel, věnovala víc prostoru počtu otazníků, než formulaci dotazu. Domnívám se ale, že jedná o majitele obchodní společnosti (podle použitých termínů firemní auto, majitel a účetnictví), který je zároveň OSVČ. Pak by se jednalo o vztah mezi obchodní společností a FO, u kterého je třeba mít na zřeteli ustanovení § 23/7 ZDP.
Já to zase pochopila tak, že majitel je fyzická osoba (OSVČ), který chce auto vyřadit z obchodního majetku pro osobní potřebu. Pokud by to bylo takhle a jedná se o osobní auto, u kterého nebyl uplatněn odpočet DPH (pro případ, že je plátce), prostě auto vyřadí k nějakému dni z obchodního majetku bez nějakého dalšího vlivu na daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
19. 10. 2007 13:59
Prosím o radu co udělat s firemním autem, které si chce majitel firmy nechat jak soukromé. Je OSVČ a auto ještě není odepsané. Nevím jak ho mám dostat z účetnictví. Mám ho sám sobě prodat? Určitě na to nejaký postup je jen nevím jaký. Děkuji za radu. Máme totiž další firemní auto. Koupené na Jaře. Tohle se mělo původně prodat ale teď se rozhodl, že si ho nechá.