Re: nájemní smlouva
Jestliže píšete, že jste byt zdědil, tak předpokládám, že je ve Vašem osobním vlastnictví. Takže Vy jste majitel a s kýmkoli můžete uzavřít nájemní smlouvu, nejste povinen tam kohokoli nechávat bydlet zadarmo. Je mně ale divné, že byste byt zdědil jen Vy a ne i sestra, normálně po rodičích dědí všechny děti. Nebo je to jinak? Jste vlastníkem, má nemovitost zapsanou v listu vlastnictví na katastru nemovitostí?
Ano, byt mám v osobním vlastnictví, přepsala ho na mě matka v době, kdy byt družstevní byl předáván do osobního vlastnictví. V té době moje sestra trpěla duševní nemocí a maminka jí přijala k sobě do bytu. Byt napsala jen na mě právě z důvodu, aby sestra s ním nemohla nijak manipulovat (prodat?) Je tomu už 7 let co jsem vlastníkem bytu. Chtěl bych se sestrou vyrovnat, ale až po smrti matky, která v bytě bydlí s nimi. Ale jelikož si na byt začínají dělat nárok její už dospělé děti, které tam mají trvalé bydliště, chci vše začít řešit nájemní smlouvou. Vyhrožují mi soudním napadením a zpochybněním mého vlastnictví a tlačí na mě kvůli finančnímu vyrovnání už v této situaci. Což se mi nelíbí. Poraďte mi, prosím, co mám nejlépe udělat? Děkuji za předešlou odpověď a Váš zájem o věc.
Tak Vy jste ho nezdědil, ale dostal od matky. Vy jste vlastníkem a nikdo Vás nemůže nutit k předání nějakého podílu. S bytem můžete nakládat jen Vy. Jediné co může sestra namítat je, aby tento byt byl započten v dědictví, kdyby matka zemřela. To znamená, že pokud by bylo k dědění ještě něco dalšího (např. ještě nějaké nemovitosti nebo jiné hodnotné věci), pak může sestra u dědického řízení namítnout, že jste již dostal byt a hodnota tohoto bytu by pak odečetla od toho dědictví, takže byste pak dostal o to méně. Neznamená to ale, že byste měl povinnost ji vyplatit z tohoto bytu a nějak se s ní vyrovnávat. Ten je prostě Váš a rodiče mohou za svého života darovat svůj majetek komu chtějí. Promluvte raději s nějakým právníkem, ať máte klid.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 10. 2007 18:23
Zdědil jsem byt po rodičích, ve kterém bydlí několik let sestra se svými dětmi. Mají tam trvalý pobyt a děti už dospěly. Můžu se sestrou a jejími dětmi uzavřít nájemní smlouvu? Jsou povinni nájemní smlouvu převzít a za jakých podmínek? Nebo můžou odmítat smlouvu se mnou uzavřít a převzít? Jaká jsou v tomto případě pravidla, prosím? Děkuji za odpověď.