Re: účtování nájmu
Na základě výpisu můžete účtovat, ale musíte k němu přiložit nebo se alespoň odvolat na smlouvu. Není mi však jasné, když uvádíte, že smlouva je jako daňový doklad, ale ve Vámi uváděném účtování účet DPH neuvádíte. Ještě bych chtěl poznamenat, že já osobně dávám u opakujících se nájmů apod. položek přednost účtování přes 321, neboť tak je zřejmý vzniklý závazek i náklad. Pokud zapomenete na úhradu, tak nebudete mít ani zaúčtované náklady.
Mám pouze smlouvu ve znění na dobu neurčitou s 3-měs výpovědní lhůtou, částku za měsíc a splatnost do 5-dne v měsíci.Je to bez DPH.
Právě že nevím zda mohu brát smlouvu jak daň. doklad a musím o ní účtovat nebo stačí pouze založit a účtovat 518/221.
Nebo mě ještě napadlo dát to na 518/325 a tam zadat 12xčástku nájmu a pak odúčtovávat podle plateb 325/211 a tím budu mít přehled o závazku.
Nevím co je správnější.
Nájem je tedy osvobozený a smlouvu považujete za účetní doklad a ne daňový. Všechny varianty účtování 518/221, 518/325 i 518/321 jsou možné. Varianta přes 325 je trochu neobvyklá, ale také z určitého pohledu může splňovat svůj účel. Závěrem můžeme konstatovat, že nejsprávnější bude ta varianta, která Vám bude nejvíce vyhovovat z hlediska vypovídací schopnosti, jednoduchosti účtování atd. Rozhodnutí je tedy jen na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 10. 2007 21:06
Dobrý den , měla bych dotaz.
Když mám smlouvu o nájmu nebyt. prostor s vlastníkem. MOhu účtovat pouze na základě b výpisu 518/221. Nebo musím brát smlouvu jako daňový doklad a pak účtovat přes účet 321? žádný jiný doklad k tomu nemám. Děkuji