Nemovitost

• (neregistrovaný)

20. 10. 2007 18:09

Dobrý den,zdědila jsem nemovitost po matce, kterou jsem během roku prodala.Zaplatila jsem daň z převodu nemovitosti. Budu muset na konci roku podat dnové přiznání a zdanit příjem z prodeje? Jsem starobní důchodce. Děkuji za odpověď Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2007 19:42

loki (neregistrovaný)

Re: nemovitost
      Zákon o daních z příjmů, § 4
      Od daně jsou osvobozeny:
      b) příjmy z prodeje nemovitostí, přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé, zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé.

Pokud výše uvedené nesplňujete, jste povinna příští rok do konce března podat za letošní rok daňové přiznání, kde uvedete příjem z prodeje, výdajem bude cena dle znaleckého posudku plus další nezbytně nutné výdaje (např. daň z převodu nemovitostí, cena znaleckého posudku aj.).

• 20. 10. 2007 19:49

an (neregistrovaný)

Re: nemovitost
      Příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostorjsou osvobozeny od daně z příjmů , přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele,
      zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele. Pokud tedy doba mezi nabytím a prodejem, včetně doby, po kterou nemovitost vlastnila matka, přesáhla 5 let, pak je příjem osvobozen od daně z příjmů.
      V takovém případě nebudete ani podávat daňové přiznání z titulu prodeje nemovitosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).