Re: zvýšení kvalifikace
Zdravím Vás Zuzko, začátkem roku jsem toto řešil s daň.poradcem, takže Vám na to mohu dát jednoznačnou odpověď.
V návaznosti na zrušení části § 25/1/d) MF od r. 2007 přehodnotilo svůj postoj a lety zažitý rozdíl mezi prohlubováním, zvyšováním kvalifikace (uznatelný náklad) a dosažením výššího stupně vzdělaní (neuznatelný náklad) při splnění určitých podmínek už není.
Pokud tedy zaměstnavatel hradí dosažení vyššího stupně vzdělání je to dle §24/2/j) uznatelný náklad, a to za podmínky, že příslušné vzdělávání souvisí s jeho podnikáním a s jeho potřebami.
Je ovšem pravda, že pokud zaměstnavatel uplatní tyto výdaje jako daňové, jedná se u zaměstnance o zdanitelný příjem, ze kterého se odvádí i ZP a SP. Pokud se na straně zaměstnavatele jedná o výdaj ze zisku (např. FKSP) nebo účtováno jako neuzn.N, pak jde na straně zaměstnance dle §6/9/d) o příjem osvobozený od daně.
Re: zvýšení kvalifikace
Poznatky ze školení:
Od r.2008 u zaměstnavatele
náklady na odborný rozvoj a rekvalifikci zaměstnanců jsou automaticky daň.nákladem zaměstnavatele pouze v případě,že nedochází ke zvýšení kvalifikace zaměstnance.(§24odst.2písm.j,bod3).Daňovou uznatelnost lze řešit zakotvením nároku zaměstnance ve vnitř.předpisu,prac.smlouvě apod. jako náklady na sociální podmínky zaměstnanců dle §24 odst.2 písm.j, bod 5.
2008 u zaměstnance ale:
péče zaměstnavatele o odborný rozvoj zaměstnanců je u nich osvobozena od daně pouze za předpokladu, že nedochází ke zvýšení kvalifikace(par.6 odst.9 písm.a)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
21. 10. 2007 20:04
Pročítám si tady příspěvky ohledně tématu zvýšení kvalifikace. Jsem z toho poněkud zmatená. Našla jsem dvě různé odpovědi.
Pokud zaměstnavatel chce aby si zaměstnanec zvýšil kvalifikaci studiem VŠ (soukromé) - je ochotný platit školné tak je to pro zaměstnavatele daňově uznatelný náklad nebo ne?
Potom by s ním měl mít uzavřenou nějakou kvalifikační dohodu je to tak?