Re: Zálohová faktura pro nájemce
*** Samozřejmě, že zálohové fa vystavovat můžete. A je klasicky zálohová a vůbec tak, jak píšete :-).Zálohy daňové nejsou, pokud vedete účetnictví. Pokud DE a zúčtováváte se skutečným stavem, pak se ani tak Vám zřejmě nikde neobjeví. Budete muset napsat, co vedete, kdo jste (FO/PO) a třeba jestli v těch prostorech taky podnikáte - prostě napsat trošku víc :-) ***
Tak-také v prostorech podnikáme, nájemci pronajímáme halu.Vedeme účetnictví.S tím daňové zálohy jsem myslela,že záloha bude např.1190,- Kč. Po uhrazení vystavím daňový doklad tak, že 1000,- základ 190,- daň. Ale teď mě napadá,jestli ten daňový doklad po úhradě by neměl být jen daňový doklad k úhradě zálohové faktury a celkové vyúčtování po roce,kdy by jsme podle spotřeby vyúčtovali a oni by doplatili,by pak byl daňový doklad.Asi se zamotávám.
*** Nezamotáváte, jen si zbytečně přiděláváte starosti s DPH = u záloh nic, až při konečném vyúčtování. O zálohových fakturách ani neúčtujte, jen si přijaté zálohy dejte jako příjem financí a na účet záloh. Na konci roku - pokud ještě nebude vyúčtováno - nezapomeňte na dohadné položky. Snad to bude vše.... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 10. 2007 9:15
Po dohodě chceme účtovat nájemci měsíčně zálohu na spotřebu el.energie, jelikož vyúčtování bude jednou ročně.Prosím o radu,jesli tuto zálohu můžeme vystavovat a jak mám o tomto účtovat. Je to klasicky - zálohová faktura - po úhradě vystavit daňový doklad - po ročním vyúčtování srovnat se skutečným stavem? Jestli můžu účtovat zálohu i v případě, že nejsme dodavatel energie, bude záloha určiě daňově. Myslím, že takto postupovat můžu a DPH také bude v pořádku, ale prosím o odsouhlasení a radu jak jinak postupovat.Díky