Re: OT: Ukradli mi obě SPZ-ky u auta :-(
Upřímně s Vámi soucítím, ale hlavu vzhůru, bude líp.
Re: OT: Ukradli mi obě SPZ-ky u auta :-(
Můžete, ale hlavně rychle to utíkejte nahlásit - k čemu někdo potřebuje cizí SPZ je asi jasné. Nakonec se to většinou vysvětlí, ale zásahovka chodí většinou v noci a hrozně u toho řve, takže dost nepříjemné probuzení.
Bohužel vás čeká administrativní kolečko.
Re: Nechci byt hnidopich
hlavně si ten zápis, který jste učinili řádně schovejte, abyste mohla příp. v budoucnu zdokumentovat, že jste vše řádně a včas nahlásila
(třeba to budete potřebovat, až Vás policie předvolá, že s Vaším autem - SPZ - někdo odjel bez placení od pumpy, za překročení rychlosti apod.)
při jejich pořádku bych věřila, že se ten zápis může ztratit a oni Vám budou tvrdit, že jste nic na Policii nehlásila
Přišroubovaná SPZka?
O tom nevím, můžete mi dát prosím odkaz na příslušný paragraf? Vůbec nevím, jak bych to tam šroubovala. Držák SPZ je jen plastový výlisek s "pacičkami", které tu SPZku drží. Na šroubování není připravenej, to bývalo dříve u starších vozidel. Budu vděčná za vysvětlení!
Už mám přišroubovanou SPZ - pro jistotu!
Dnes jsem zajela do autoservisu a na počkání mi tam během 20 minut přišroubovali obě SPZky. Mají na to speciální šrouby dokonce s bílými krytkami na hlavičky, aby to nebylo moc vidět. Nevím, JAK to dělali, ale je mi to jedno. Prostě už to nejde snadno vyndat a ukrást.
slepejš :-(
Teď jsem si teprve všiml, kdo je autor původního dotazu...
>Dnes jsem zajela do autoservisu a na počkání mi tam
>během 20 minut přišroubovali obě SPZky. Mají na to
>speciální šrouby dokonce s bílými krytkami na hlavičky, aby
>to nebylo moc vidět. Nevím, JAK to dělali, ale je mi
>to jedno. Prostě už to nejde snadno vyndat a ukrást.
Samozřejmě jde - s akušroubovákem to vyjde asi na stejnou dobu, jako vyloupnutí z toho plastikového rámečku. Spíš bych doufal, že nepraští dvakrát do stejného místa :-)
Re: a víte o tom, že ...
>ne, milý právníku, žijete v naprostém omylu. Časy se
>mění. Nemusí být přišroubovaná.
Nevzpomínám si na předpis, který přikazoval, že musí být výslovně přišroubovaná (event. mě opravte). Podle vyhl. 243/2001 ve znění 291/2004 musí být umístěna "tak, aby při běžném provozu na pozemních komunikacích nedošlo k její ztrátě" (§28/1). To už neplatí.
>jinak pro ostatní: zápis ve "velkém techničáku" o nové
>SPZ je scela postačující
Postačující k čemu? Snad jedině k vydání nových RZ, o které musíte požádat. Pak je provedena změna do TP a vydáno nové ORV.
>takže zase zbytečně nešilte.
Máte na mysli něco konkrétního? Ona už tu o tom byla řeč a někdo zbytečně šílel?
Re: oprava
To sice platí, ale neznamená to, že musí být přišroubovaná. Jestli to tedy myslíme oba stejně.
Tuto informaci mám z STK a taky od 2 prodejců nových vozidel, že pokud by se musela šroubovat, tak oni by museli již takto upravená auta prodávat z výroby.
Co se týká techničáku, tak jsem to myslel tak, že vám do velkého techničáku napíší změnu SPZ včetně čísla jednacího, takže obavy, že je u Policie nepořádek a ztratí se jim hlášení o ztrátě SPZ jsou liché.
>To sice platí, ale neznamená to, že musí být
>přišroubovaná. Jestli to tedy myslíme oba stejně.
Přesně tak jsem to myslel.
>Tuto informaci mám z STK a taky od 2 prodejců nových
>vozidel, že pokud by se musela šroubovat, tak oni by
>museli již takto upravená auta prodávat z výroby.
To asi ne - nemůže být auto, které vyhovuje podmínkám všech zemí na celém světě - pak jsou na to různé výjimky. Ale já to mám jen vyčtené z §§, jinak tomu houby rozumím.
>Co se týká techničáku, tak jsem to myslel tak, že vám
>do velkého techničáku napíší změnu SPZ včetně čísla
>jednacího,
Asi ano, já jsem myslel, že vydají nový
>takže obavy, že je u Policie nepořádek a
>ztratí se jim hlášení o ztrátě SPZ jsou liché.
:-)))))
Podle mé čerstvé zkušenosti to funguje takto: Dostala jsem nový malý techničák, do velkého jen vyznačili změnu. Ale číslo jednací od policie tam neuvádějí, na úřadě je vůbec nezajímalo, jestli jsem to hlásila policii. Možná by mi dali novou SPZku jen na základě mého rozhodnutí, že se mi stará SPZ nelíbí a chci jinou? Popravdě řečeno - důvod změny jsem v té žádosti o novou SPZ uvedla, ale nikoho to nezajímalo a nikdo to neověřoval. Jen jsem to podepsala, zaplatila 450 Kč a odešla s novou SPZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 10. 2007 21:50
Můžu si jen postěžovat?
Včera odpoledne jsem auto zaparkovala na našem sídlišti na nehlídaném parkovišti jako obvykle. U nás není možnost parkovat jinde. Dnes dopoledne jsem přišla k autu a koukám - chybí mi obě SPZ-ky, přední i zadní Sousední auto přišlo taky o obě SPZky a ještě o znak. Auto jinak poškozené nebylo, ani zámky, nic se neztratilo. Hned jsem volala policii, přijeli, zdokumentovali, učinili zápis. Nafotila jsem si to i sama, to sousední auto taky. Pak jsem se vypravila na ouřad a mám už mám nové SPZky (jiné) i malý techničák a opravenou SPZku ve velkém TP. Ještě jsem to nahlásila na pojišťovnu. Víc už asi dělat nemůžu.
Přemýšlím, k čemu někdo potřebuje kradené SPZky. K tomu, aby u benzinky natankoval a ujel bez placení? Ke spáchání nějakého trestného činu? K legalizaci prodeje nějakého kradeného vozu? atd. Lze očekávat, že dříve nebo později mi začnou chodit obsílky, abych se dostavila k podání vysvětlení, cože jsem to dělala s mým autem tehdy a tehdy Především se bojím, co s těmi SPZ-kami někdo dělal v noci, než jsem na tu krádež přišla
Jsem unavená, dodělávám poslední přiznání k DPH a nevím, kde mi hlava stojí. Řeším rodinné problémy (neodkladné, jak jinak) a do toho tahle záležitost s autem Je toho moc najednou. Tak mi prosím držte palce, ať z toho nemám prů***