Re: Živnostník a skladová evidence
Musíte vést evidenci zásob (s čím by jste jinak inventární stav porovnali a vyčíslili rozdíly?). Pro vás bude nejvhodnější vést evidenci "kontrola korunou". T.j. evidujete přírůstky zásob = nákupy jak v nákupní ceně (bez DPH), tak v ceně prodejní (včetně DPH). Úbytky zásob evidujete dle tržeb v prodejní ceně vč. DPH, dále evidujete např. přecenění zásob, škody (vždy v prodejní ceně). K 31.12. zjistíte konečný stav v prod. ceně a porovnáte s inventurou v prod. cenách. Vyčíslíte rozdíly a oceníte je nákupní cenou (lze i poměrem nákupních a prodejních cen z pořízení zboží.
Pokud ale máte zboží jak s 19%,tak i s 5%, tak bych doporučovala vést skladovou evidenci položkově,protože si nějak nedovedu představit v "kontrole korunou",jak zjišťujete kolik zboží bylo prodáno v 5% a kolik v 19%.
No, domnívala jsem se, že to lze provést tak (pokud by evidence zásob nebyla povinná), že bych provedla ke konci roku inventuru a zásoby, které bych měla na skladě bych prostě dodanila (žádný rozdíl bych samozřejmě nevyčíslovala).
Můžete mi, prosím, napsat, zda je povinnost evidovat zásoby na skladě v průběhu roku nějak zákonně upravena? Děkuji.
>>>Dobrý den,
>>>
>>>začínám jako živnostník (nákup a prodej zboží), vedu
>>>daňovou evidenci a jsem plátce DPH.
>>>Chtěla bych se zeptat, zda mám povinnost vést
>>>skladovou evidenci (príjemky, výdejky a stav na
>>>skladě
>>>včetně
>>>ocenění). Poku ano, tak zda ocenění může být stejnou
>>>formou jako v účetnictví (FIFO, či vážený
>>>aritmetický
>>>průměr - podle mého uvážení).
>>>Nebo stačí pouze ke konci roku provést inventuru
>>>skladu a toto zohlednit v přiznání k dani z příjmu?
>Musíte vést evidenci zásob (s čím by jste jinak
>inventární stav porovnali a vyčíslili rozdíly?). Pro vás
>bude nejvhodnější vést evidenci "kontrola korunou". T.j.
>evidujete přírůstky zásob = nákupy jak v nákupní ceně
>(bez DPH), tak v ceně prodejní (včetně DPH). Úbytky
>zásob evidujete dle tržeb v prodejní ceně vč. DPH, dále
>evidujete např. přecenění zásob, škody (vždy v
>prodejní ceně). K 31.12. zjistíte konečný stav v prod. ceně a
>porovnáte s inventurou v prod. cenách. Vyčíslíte
>rozdíly a oceníte je nákupní cenou (lze i poměrem nákupních
>a prodejních cen z pořízení zboží.
No, domnívala jsem se, že to lze provést tak (pokud by evidence zásob nebyla povinná), že bych provedla ke konci roku inventuru a zásoby, které bych měla na skladě bych prostě dodanila (žádný rozdíl bych samozřejmě nevyčíslovala).
Můžete mi, prosím, napsat, zda je povinnost evidovat zásoby na skladě v průběhu roku nějak zákonně upravena? Děkuji.
Zásoby, které máte ke konci roku na skladě, nijak nedodaňujete, pokud vedete daňovou evidenci a pokud ji budete vést i v příštím roce. Toto je dost důležitý rozdíl proti (podvojnému) účetnictví, kdy upravujete daňový základ o výši neprodaných zásob. Při vedení DE je prostě jedno, jestli máte na skladě zboží za 10 milionů nebo za nulu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 10. 2007 11:55
Dobrý den,
začínám jako živnostník (nákup a prodej zboží), vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH.
Chtěla bych se zeptat, zda mám povinnost vést skladovou evidenci (príjemky, výdejky a stav na skladě včetně ocenění). Poku ano, tak zda ocenění může být stejnou formou jako v účetnictví (FIFO, či vážený aritmetický průměr - podle mého uvážení).
Nebo stačí pouze ke konci roku provést inventuru skladu a toto zohlednit v přiznání k dani z příjmu?
Děkuji za rady