Platba na zdravotní a sociální pojištění

• (neregistrovaný)

25. 10. 2007 13:27

Pracuji v pekárně,jsem samoživitelka, smlouvu mám na neurčito bez omezení hodin měsíční normy.Když mi zaměstnavatel nenaplánuje celou normu hodin zaplatí pouze odpracované hodiny a za rozdíl hodin/neodpracované/ mi strhne platbu na zdr.a soc pojištění.Je jeho postup správný?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2007 13:38

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Platba na zdravotní a sociální pojiš
      Postup není správný v tom, že nevíte jaký máte úvazek a to je
      dost důležité. Protože pokud nemáte jiného zaměstnavatele nebo nejste pojištěncem státu (týká se jen zdr.pojištění) , tak zaměstnavatel musí odvést z rozdílu mezi dosaženou mzdou a minimálním vyměř.základem pro odvod zdr. ( nikoli sociálního) pojištění . Při sjednaném kratším úvazku pak pojištění z tohoto rozdílu srazí Vám, v případě neodpracování úvazku z důvodu překážek na straně zaměstnavatele ( méně zakázek apod) platí z toho 9 % zaměstnavatel.

• 25. 10. 2007 15:59

Laďa (neregistrovaný)

Re: Platba na zdravotní a sociální pojiš
      Kromě uvedeného doplatku do minimálního vyměřovacího základu zdravotního pojištění může jít i o případ, kdy zaměstnavatel při neplaceném volnu zaměstnance za toto volno odvádí ze mzdy zaměstnance zdravotní pojištění (to by mohly být ty neodpracované hodiny). Pokud by šlo o tento případ doplácení ZP za nepl. volno, šlo by o nesprávný postup zaměstnavatele, protože o nepl. volno by musel požádat zaměstnanec. Zaměstnavatel by tím řešil svůj problém nepřidělení práce v rozsahu týd. pracovní doby na úkor zaměstnance nesprávným vykazováním neplaceného volna.
      Zaměstnavatel je povinen vám stanovit a sdělit, jakou máte stanovenou týdenní pracovní dobu, určit, zda máte pravidelnou nebo nepravidelnou prac. dobu a přesně určit začátek a konec pracovních směn. Pokud vám zaměstnavatel nezajistí práci v rozsahu uvedených směn a stanovené týdenní pracovní doby, musí tuto zaplatit průměrnou mzdou a nemůže je řešit neplacením jako neodpracované doby, nebo dokonce srážet vám za tuto dobu ze mzdy zdravotní pojištění.
      Pouze v případě, že byste dělala na zkrácený pracovní úvazek, a z toho titulu nedosahovala minimálního vyměřovacího základu ve výši minimální mzdy (8 000,- Kč) by vám mohl zaměstnavatel srážet zdrav. pojištění do jeho výše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).