Odstoupení od kupní smlouvy

• (neregistrovaný)

25. 10. 2007 13:30

Prosím o radu. Když odstupuji od kupní smlouvy z důvodu neodstranění vady do 30 dnů při reklamaci podle §622 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákona, musím dodavateli zaplatit částku za věc, kterou neopravili a já už ji něchci?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2007 13:35

graver (neregistrovaný)

Re: Odstoupení od kupní smlouvy
      Nerozumím otázce - proč vy byste měl (znovu) platit za něco, co vrátíte? Naopak - prodejce vrátí vám kupní cenu.

• 25. 10. 2007 13:39

Jana.E (neregistrovaný)

No já sem za to ještě nezaplatila. Jedná se o vchodové hliníkové dveře. Teď mě straší tím, že budu muset za ty dveře stejně zaplatit a že budu platit ještě soudní výlohy atd. Že je v kupní smlouvě napsáno, že pokud budu chtít od smlouvy odstoupit, musím zhotoviteli za jeho dodávku zaplatit. Jenže toto se řídí zákonem o ochraně spotřebitele, teda alespoň si to myslím.

• 25. 10. 2007 15:01

graver (neregistrovaný)

V případě odstoupení od smlouvy by měl prodávající nárok pouze na úhradu prokazatelně vynaložených nákladů, které nelze jinak kompenzovat, tzn. jistě ne kupní cena. Jestliže ale odstupujete od smlouvy z důvodu nedodržení lhůty reklamace dle občanského práva, pak není vaší povinností nic platit - ze strany prodejce nedošlo k plnění (nemáte bezvadnou věc) a tudíž nemůže aplikovat §497, což zřejmě zkouší. O vašich právech vás musí prodejce poučit, nikoliv vám ještě lhát, takže váš postup by měl být následující:
      - buď věc nepřijmout (ani po opravě) nebo se dohodnout na slevě
      - pokud nepřijmete, nic neplatit
      - informovat ČOI

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).