Re: Odstoupení od kupní smlouvy
No já sem za to ještě nezaplatila. Jedná se o vchodové hliníkové dveře. Teď mě straší tím, že budu muset za ty dveře stejně zaplatit a že budu platit ještě soudní výlohy atd. Že je v kupní smlouvě napsáno, že pokud budu chtít od smlouvy odstoupit, musím zhotoviteli za jeho dodávku zaplatit. Jenže toto se řídí zákonem o ochraně spotřebitele, teda alespoň si to myslím.
Re: Odstoupení od kupní smlouvy
V případě odstoupení od smlouvy by měl prodávající nárok pouze na úhradu prokazatelně vynaložených nákladů, které nelze jinak kompenzovat, tzn. jistě ne kupní cena. Jestliže ale odstupujete od smlouvy z důvodu nedodržení lhůty reklamace dle občanského práva, pak není vaší povinností nic platit - ze strany prodejce nedošlo k plnění (nemáte bezvadnou věc) a tudíž nemůže aplikovat §497, což zřejmě zkouší. O vašich právech vás musí prodejce poučit, nikoliv vám ještě lhát, takže váš postup by měl být následující:
- buď věc nepřijmout (ani po opravě) nebo se dohodnout na slevě
- pokud nepřijmete, nic neplatit
- informovat ČOI
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 10. 2007 13:30
Prosím o radu. Když odstupuji od kupní smlouvy z důvodu neodstranění vady do 30 dnů při reklamaci podle §622 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákona, musím dodavateli zaplatit částku za věc, kterou neopravili a já už ji něchci?