Re: Silniční daň - finančí úřad
Zálohy na SD se platí ve výši zjištěné podle stavu používání vozidla za kvartál předcházející měsíci placení zálohy. Konkrétně záloha splatná k 15.4. se počítá za kvartál leden - březen a tak dále.Pokud jste v kvartálu předcházejícím termínu pro placení zálohy vozidlo k podnikání nepoužíval, nemáte povinnost platit zálohu na daň.
I kdyby vám v zdaňovacím období daňová povinnost nevznikla, dokud jste registrován, doporučuji stejně podat prázdné přiznání, protože jinak vás pravděpodobně finanční úřad k podání přiznání stejně vyzve. A pokud jde o zrušení registrace, je to otázka toho, zda budete někdy v budoucnosti silniční dani podléhat. Pokud si myslíte že ano, možná je zbytečné se odregistrovat a je jednodušší podávat prázdné přiznání :-)
Re: Silniční daň - finančí úřad
Děkuji Vám za vyčerpávající odpovědi. Registraci SD tedy rušit nebudu, příští rok budu vozidlo používat již zcela jistě. Daňové přiznání tedy podám. Ještě jednou díky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 10. 2007 21:34
Při registraci k dani FO jako živnostník jsem se přihlásil i k dani silniční. Nicméně jsem po dvou měsících zjistil, že vozidlo k podnikání zatím používat nebudu a nebudu na něj tedy uplatňovat daňové výdaje.
Jak to bude u mne se zálohama na SD? Zde na diskuzním fóru jsem se dočetl, že se platí zálohy na SD zpětně dle s k u t e č n o s t i, zda vozidlo použito bylo či nebylo k podnikání. Když tedy vozidlo nepoužívám a používat zatím nebudu, nemusím platit zálohy na SD i když jsem se k SD přihlásil? Musím pak podat příznání ohledně SD?
Díky moc za odpověď, jsem už z toho paf.