Manko na zásobách a DPH na vstupu

• (neregistrovaný)

25. 10. 2007 23:23

Dobrý den, jsem živnostník a vedu daňovou evidenci (nákup a prodej). Při mimořádné skladové inventuře jsem zjistila větší manko. Vím, že nákup tohoto zboží si nebudu moci v přiznání k dani z příjmu uplatnit jako daňový náklad: jak je to ale s DPH na vstupu, které jsem si již nárokovala?

Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 10. 2007 6:33

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Manko na zásobách a DPH na vstupu
      No škody a manka nejsou zdanitelným plněním, takže u nich povinnost odvést DPH nevzniká, nicméně je potřeba prokázat, že se jedná skutečně o manko, nikoli o "prodej bez dokladu". Obvykle se to prokazuje nahlášením na policii nebo předepsáním náhrady hmotně odpovědné osobě. Pokud jste ovšem v tom skladu sama, tedy po sobě náhradu vymáhat nemůžete, mohla byste mít s tímto problém prokazovat.

• 26. 10. 2007 12:06

Alena (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď mě ovšem trápilo DPH na vstupu (nikoli na výstupu, tam samozřejmě nic odvádět nebudu). DPH, které jsem zaplatila v rámci nákupu jsem si již k tomuto zboží nárokovala od FI zpět. Budu ho muset tedy znovu zaplatit?

• 26. 10. 2007 12:23

Jaromír (neregistrovaný)

Jsem to napsal nešikovně :-). Škoda není zdanitelným plněním, nicméně původně bylo zboží nakoupeno za účelem jeho prodeje, tedy uskutečnění zdanitelných plnění na výstupu. Proto nevzniká v případě manka povinnost dodatečně odvést (VRÁTIT) DPH uplatněné na výstupu :-).
      Ovšem znovu opakuji, je potřeba být připraven prokázat, že jde o manko, jinak by to mohl FÚ brát jako nezdaněný prodej "na černo" a neuznat ten odpočet na vstupu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).