Re: silniční daň-vyplatí se mi?
To je velmi zajímavá otázka, jsem se po ránu hned pobavil :-)))
Silniční daň není bohužel postavena na počtu ujetých kilometrů, ale na používání vozidla v podnikání. Takže pokud na svoje auto budete vykazovat a daňově uplatňovat nějaké výdaje, v podstatě je jedno jaké, jste povinna platit silniční daň a to i kdyby to auto ujelo třeba jen jeden kilometr měsíčně.
Připojuji se k otázce a trochu ji upřesním: soukromé vozidlo budu využívat v podnikání, silniční daň (pokud neujedu za měsíc ani km) platit nemusím - od kolika ujetých km měsíčně se mi vyplatí evidovat tyto výdaje v daňové evidence?
>>pracuji jako realitní makléř a nejsem si jista za
>>jakých podmínek min se vyplatí silniční daň.můžete
>>mi,
>>prosím poradit od kolika najetých km např. ročně má
>>smysl
>>ji platit? předem děkuji za odpověď
>
>To je velmi zajímavá otázka, jsem se po ránu hned
>pobavil :-)))
>Silniční daň není bohužel postavena na počtu ujetých
>kilometrů, ale na používání vozidla v podnikání. Takže
>pokud na svoje auto budete vykazovat a daňově
>uplatňovat nějaké výdaje, v podstatě je jedno jaké, jste
>povinna platit silniční daň a to i kdyby to auto ujelo
>třeba jen jeden kilometr měsíčně.
Takze...:
SD za auto a rok = 3000
zakl. sazba + Kc/km = 3,20 + 2,0 = 5,20
250 / 5,2 = 48 km coz je asi blbost...
Spis bych to videl tak, ze tech 250 musi byt soucasti dane z prijmu X% (X = podle toho, jaky ma kdo prijem, v pristim roce asi 15%). To znamena, ze:
250/0,15 = 1670
1670/5,2 = 320 km
Co vy na to?
Jeste by se tam ale asi melo zohlednit, ze ty 2 koruny na km (ktere bych dal jinak z vlastni kapsy) ted pujdou do nakladu, takze 15% z nich "usetrim" = 320x2x0,15 = 96 Kc
To uz by ale hranice vychazela nekde mezi 200-250 km...
>>Připojuji se k otázce a trochu ji upřesním: soukromé
>>vozidlo budu využívat v podnikání, silniční daň
>>(pokud
>>neujedu za měsíc ani km) platit nemusím - od kolika
>>ujetých km měsíčně se mi vyplatí evidovat tyto výdaje
>>v
>>daňové evidence?
>>
>
>Pokud náhrada jízdních výdajů (základní sazba x
>náhrada za PHM) za měsíc převýší 1/12 roční sazby SD za
>vozidlo.
>Takze...:
>SD za auto a rok = 3000
>zakl. sazba + Kc/km = 3,20 + 2,0 = 5,20
>250 / 5,2 = 48 km coz je asi blbost...
>
>Spis bych to videl tak, ze tech 250 musi byt soucasti
>dane z prijmu X% (X = podle toho, jaky ma kdo prijem,
>v pristim roce asi 15%). To znamena, ze:
>
>250/0,15 = 1670
>1670/5,2 = 320 km
>
>Co vy na to?
>Jeste by se tam ale asi melo zohlednit, ze ty 2 koruny
>na km (ktere bych dal jinak z vlastni kapsy) ted
>pujdou do nakladu, takze 15% z nich "usetrim" = 320x2x0,15
>= 96 Kc
Ale Vy dáváte z vlastní kapsy možná i těch 3,80 v podobě nákladů na opravy a údržbu vozidla, povinného ručení, havarijní pojistky, dálniční známky atd.
>To uz by ale hranice vychazela nekde mezi 200-250
>km...
Nebudeme to zbytečně komplikovat. Pokud použijete auto k podnikání (a ujedete třeba jen 1 km), musíte zaplatit 250 Kč silniční daně. Když už jste je musel vydat, tak ať se alespoň jakoby „vrátí“ v náhradách. Základní náhrada 3,80 Kč, náhrada za PHM asi 2 Kč (průměrná spotřeba 7l/100 km, benzín Natural 95 v průměrné ceně z roku 2006), to máme 5,80 Kč/km. Po ujetí 45 km víte, že jste nezaplatil SD úplně zbytečně. Těžko spočítat, kdy zaplacených 250 Kč ušetříte přímo na dani z příjmů, když neznáte základ daně, ale je to necelých 300 km, které byste skutečně ujel. Finančně nejvýhodnější jsou km které vykážete a auto přitom stojí třeba na špalcích:-)
Jestliže auto skutečně používáte k podnikání, tak za to máte alespoň nějakou náhradu, abyste nemusel dávat (už několikrát zdaněné) peníze z vlastní kapsy. Jestli takto stanovená náhrada pokryje skutečné náklady na provoz vozidla, to záleží i na řadě jiných faktorů – stáří vozidla, potřeba oprav, skutečná spotřeba PHM, cena sjednaného pojištění atd.
Ok, ale to (havarijni, povinny, znamku...) bych dal stejne (snad jen krome oprav spojenych s vetsim provozem vozidla)...
S tim kdy platit silnicni dan problem nemam, proste kdyz napisu jeden cestak v mesici, musim ji zaplatit. Jen me zajimalo, jak si spocitat hranici, za kterou uz zaklad dane z prijmu bude takovy, ze se mi tech 250 Kc mesicne "zaplati". Proto sem pocital s pristim jednodussim rokem, kdy ma byt rovna dan 15% bez ohledu na vysi prijmu - letos mi to je uz jedno...
Akorat sem nepocital 3,80 ale 3,20 (chybicka se nekdy vloudi) a kdyz o tom ted znovu premyslim, tak by tam asi ty 2 koruny za km byt nemely...
No kazdopadne budu pocitat s 300 km, at to mam jednodussi..
Dik za diskuzi, udelala mi v tom aspon trochu jasno!
;-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 10. 2007 0:05
pracuji jako realitní makléř a nejsem si jista za jakých podmínek min se vyplatí silniční daň.můžete mi, prosím poradit od kolika najetých km např. ročně má smysl ji platit? předem děkuji za odpověď