Re: Závazek v cizí měně
Stanovení pevného kurzu podle mě nelze vztahovat jen k určité měně nebo dokonce jen k závazků v určité měně. Takový postup není podle mne v souladu se ZÚ (§ 24/7), buď používate kurz denní nebo pevný, oceňujete však stejnou metodou veškerý majetek a závazky vyjádřený v cízí měně. Z tohoto důvodu bych použil pevný kurz i pro USD a jediný kurzový rozdíl Vám pak vznikne při úhradě z korunového účtu v USD, protože zde nepoužijete pevný kurz, ale kurz přepočtu KB.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 10. 2007 9:44
ahojky, poradíte mi prosím s touto situací:
Přišla mi proforma faktura na úhradu zboží v dolarech (19.10.), peníze (Kč) jsem vložila na korunový účet vedený v KB, která použila pro přepočet svůj kurz - deviza prodej a 25.10. peníze z účtu odešly. Konečná faktura - daňový doklad, který mi přijde bude na stejnou částku jako proforma faktura - tzn.bez doplatku.
Ve firemní směrnici máme stanovený pevný kurz na závazky ale pouze v "EUR" a tato operace v dolarech byla ojediněla. A teď ten problém - jaké správně zaúčtovat a v jakých kursech přepočítat proforma fa, úhradu bankou a konečnou fakturu? Děkuji moc všem.