Peněžní deník

• (neregistrovaný)

27. 10. 2007 18:04

Nejsem spokojená s prací mojí účetní-DE, jsem plátce DPH. Chtěla bych přejít k jiné.Požadovala jsem po ní peněžní deník za první 2 čtvrtletí. Tvrdí mi, že DPH udělala jen z dokladů a deník nemůže vytisknout. Druhá účetní (zkušebně zadala do počítače pokladní doklady i banku) penežní deník chce, aby mohla zkontrolovat, zda shodně zauúčtovala všechny doklady (nevyšly jí zhodně s první účetní přiznání DPH) Co je povinností účetní, když jsem ji řádně platila. Je možné vypočítávat DPH jen z dokladů a neúčtovat řádně peněžní deník. Prosím o radu a vaše názry. Já účetnictví nerozumím. Lze peněžní deník zaúčtovat až na konci roku, když jsem plátce DPH-čtvrtletně. Moc děkuji za rady, jsem trochu bezradná, co vše můžu po minulé účetní požadovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 10. 2007 6:55

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Peněžní deník
      Tak spočítat DPH jen z došlých faktur a vydaných faktur (samozřejmě mluvím o daňových dokladech) běžně lze, u dokladů za hotové by logicky měla proběhnout platba přes pokladnu, ale také nemusí, jestli je 1. účetní spočítala jen "s kalkulačkou" a dopsala do DP třeba ručně. Podle §73/1 ZDPH:
      ...Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem a byl zaúčtován podle zvláštního právního předpisu,50) popřípadě evidován podle § 100 u plátců, kteří nevedou účetnictví. V případě splátkového nebo platebního kalendáře je tato podmínka splněna zaúčtováním jednotlivých částek uvedených na těchto daňových dokladech, popřípadě jejím zaevidováním podle § 100 u plátců, kteří nevedou účetnictví...
      Když se pak podíváte na ten §100, který se týká vás, pak ...Plátce je povinen vést v evidenci pro účely daně veškeré údaje vztahující se k jeho daňové povinnosti, zejména údaje potřebné pro správné stanovení daňové povinnosti. Plátce je povinen vést evidenci v takovém členění, aby sestavil daňové přiznání, a jestliže uskutečnil dodání zboží do jiného členského státu osobě registrované k dani, aby sestavil souhrnné hlášení....
      Protože ovšem pro DE již na rozdíl od jednoduchého účetnictví není forma jejího vedení zákonem předepsána, je zcela na uvážení poplatníka, jak povede tuto evidenci, zda v Knize došlých a vydaných DD v nějakém software, nebo jen v sešitě či tabulkovém procesoru. Důležité je jen být schopen správci daně doložit vedení jakékoli evidence, podle níž je možné odkontrolovat správnost podaného přiznání.

No a povinností externí účetní je to, co jste si s ní dohodla ve smlouvě. Jak to tak čtu, co píšete, nepřijde mi ani u té 2. účetní, že by věděla o co jde, z banky a pokladny DP k DPH nesestaví :-). Možná by bylo lepší se poohlédnout po 3. účetní, když sem napíšete z jakého jste regionu, třeba se vám z častější návštěvníků tohoto fóra nabídne někdo, kdo opravdu o účetnictví něco ví :-).
      Přeju hezký den.

• 28. 10. 2007 8:23

Ivana (neregistrovaný)

Té druhé účetní jsem dala veškeré doklady, nákupy i moje faktury za provedení práce. Také výpisy z banky. Zaúčtovala si je a vyšly jí rozdíly v DPH za 1 i 2 čtvrtletí, které mi dělala ještě ta první. Chtěla si právě přes peněžní deník zkontrolovat, zda-li mají všechny doklady stejné zaúčtované. První účetní mi odmítla peněž. deník dát, že ho nemá , poslala jen Přijatá a uskutečněná plnění od 1.1.-30.6., kde právě některé doklady nemá zaúčtované. (nevypočítavala 5% DPH z jízdenek na cestovních příkazech, chybí ji v usk. plnění jedna mnou vystavená faktura).Děkuji vám za velmi obsáhlou odpověď. Jestli jste schopen mi poradit, co dál, budu vám vděčná.

• 28. 10. 2007 13:55

Jaromír (neregistrovaný)

No pokud jste si (jak to tak vypadá) jistá tím, že účetní č.1 vám některé doklady do daňového přiznání správně nepořídila, pak s ní ukončete spolupráci. Zdá se, že doklady máte v držení vy, resp. jste je svěřila účetní č. 2. Já na vašem místě bych požádal účetní č. 2 o podání dodatečného přiznání k DPH a převzetí veškeré agendy. S účetní č.1 se vám spolupráce zřejmě ukončí lehce, protože od ní v podstatě nic již nepotřebujete, doklady máte a účetní č.2 vám již jakousi "rekonstrukci účetnictví" vlastně udělala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).