Re: Osobní překážky v práci
Omlouvám se za "hrubku" píši rychleji než myslím....
Ale nezdá se mi to . V ZP je na nezbytně nutnou dobu, nejvýše 1den.
Takže dle Vás by někdo mohl nosit celý týden potvrzení od lékaře že byl s maminkou celý den u lékaře.....
Také asi nikdo nebude doprovázet 1,5 dne.... to jsou situace, kdy zaměstnaci toho využívají a lékaři jim k tomu napomáhají....prásk razítko a účetní se zblázni zda zaplatit, nebo nezaplatit.
Ještě jednou díky.Vladka
Nic se neděje, už toho mám dneska taky plný kecky. A zaměstnanci toho opravdu zneužívají, v pondělí má 3 razítka od různých lékařů, ve středu potvrzeno, že celý den doprovázel manželku a v pátek byl zase u 3 lékařů. A je to podle zákona a ještě se to pro účely dovolené bere jako odpracovaná doba, protože překážky v práci jsou v nařízení vlády.
Dobrý den, zapojím se do diskuse. Poraďte, jak má vypadat to potvrzení od lékaře. Stává se nám, že zaměstnankyně doprovází maminku k lékaři, donesu papírek s razítkem lékaře a datem, není tam uvedena doba od do, že jí lékař řekne, aťi si to dopíše sama. Pochopitelně, že dopíše celou pracovní dobu. Je to pak takové nepříjemné dohadování. Je někde stanoveno, jak by mělo toto potvrzení vypadat.Díky za nápovědu.
No to je ten zakopaný pes. ZP §206 odst. 2 uvádí, že překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat.- Propustka.
A ke splnění této povinnosti jsou právnické a fyzické osoby( ted lékař) povinnen poskytnout zaměstnaci potřebnou součinnost.
To si vysvětluji nejen já, že lékař nesmí osmítnout vyznačit dobu od do- důležitost doprovodu, aby to napsal ON!
komentář doslova uvádí, že se tím má zamezit dosavadním negativním jevům, kdy zdrav. zařízení odmítala potvrzovat nezbytnost vyšetření, doby vysetení, doprovod...
Pokud máte mzdu rozdělenou na pevnou a pohyblivou složku, je nejméně pracné vykašlat se na nějaké zjišťování nezbytné doby, zaplatit a dát o to méně na pohyblivé složce. Je to neúčinnější, lidé snaží eliminovat návštěvy lékařů v pracovní době na minimum.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 10. 2007 11:58
Prosím někoho, kdo má jasno:
Pracovní volno k doprovodu rodinního příslušníka k lékaři je v ZP uvedeno vše jasně až na : NEJVÍŠE VŠAK NA 1 DEN.
A já se ptám nějakého personalisty: jeden den v týdnu, kalendářním měsíci, roce....????? Ani komentář ZP to neupřesnuje( alepon co mám já od Anagu)
děkuji Vladka