Re: Mytí auta
S "wapkou" nemám zkušenosti, ale pouvažujte o tom, že byste s autem jezdila do normální myčky, bývá u mnoha benzinek. U pultu benzinky si koupíte žeton, oni vám na to vystaví daňový doklad. A pak s tím žetonem zajedete zezadu do myčky. Nic neděláte, jen sedíte v autě a počkáte, až vám to stroje a kartáče SAMY omyjí :-) PS: Vlastně něco udělat musíte - předtím odšroubovat anténu :-)
PS: K vašemu původnímu dotazu - asi mají pravdu. Neznáte smluvní vztahy a je docela možné, že provozovatel té čerpací stanice má jen smlouvu s majitelem té wapky, že mu v prostorách stanice pronajímá prostor pro umístění wapky. Takže službu vám pak poskytuje (nepřítomný) majitel wapky, nikoliv přímo čerpací stanice. To je podobné jako s nákupem čehokoliv v jakémkoliv automatu - pokud nedostanete potvrzení rovnou od automatu, tak (asi) máte smůlu. Platí to i v případě, že kupujete u automatu kafe, sušenky atd. V případě reklamace byste se asi mohla obrátit na provozovatele, pokud by vám to za to stálo a pokud byste měla svědky, že jste to a to koupila skutečně tam a tam. Ale doklad normálně taky nedostanete.
Děkuji za názor, ale auto je nové BMW za 1.500.000,- Kč a přísně se musí dbát na to, aby s ním kdokoliv zajel do myčky kvůli hrozícímu poškrábání laku (nařízení přímo od výrobce) :o)
Pravdu máte samozřejmě vy. Podle § 31 odstavec 17 zákona o živnostenském podnikání "Podnikatel je povinen vydat na žádost zákazníka doklady o prodeji zboží a o poskytnutí služby. Na dokladu musí být uvedeno označení podnikatele obchodní firmou, popřípadě názvem nebo jménem a příjmením a identifikačním číslem, datum prodeje zboží nebo poskytnutí služby, druh zboží nebo služby a cena, pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak."
Takže ne že se bude prodavačka vymlouvat, ona s vámi půjde až k automatu, zkontroluje, kolik jste tam naházela a vystaví vám na to doklad. JInak máte právo na ní poslat kontrolu z živnostenského úřadu.
Pane Jaromíre, myslíte si, že v případě zmíněném 1234 i mnou o kus výše má zákazník právo vyžadovat po obsluze benzinové stanice doklad o zaplacení, když ta stanice NENÍ provozovatelem té wapky?
Obdobně: Může návštěvník veřejných WC požadovat po obsluze WC (po "hajzlbábě"), aby mu vystavila potvrzení o tom, že si zakoupil X krabiček kondomů z automatu v prostoru veřejných záchodků? Mám na mysli případ, že ten automat je tam umístěn jiným subjektem, než který obstarává provoz těch WC. Provozovatel WC má příjem za umístění toho automatu na stěně záchodků a jinak se o něj nestará, zboží doplňuje majitel automatu atd.
Nechci se hádat, mě to fakt zaujalo jako problém.
Já samozřejmě uznávám, že to obrovský problém JE !!! A sám taky neumím poradit, jak toho dokladu ve vámi uvedených případech dosáhnout.Jen jsem prostě konstatoval, že to zákonem ošetřeno je a je zřejmě možnost si na neplnění této povinnosti stěžovat. Tedy chtěl jsem tazatelce aspoň ukázat, že má pravdu. Bohužel to je vše, co pro ni mohu udělat. Leda by si dávala svého bavoráčka mýt ke mě, já bych jí doklad vystavil rád :-).
Nevím, jestli zákon pamatuje i na ty námi uváděné příklady. Ano, podnikatel musí vydat doklad o prodeji zboží nebo poskytnutí služby. Ale předpokládám, že se hovoří o tom, že vydává doklady o prodeji SVÉHO zboží nebo poskytnutí SVÉ služby. Nemůžu přece vystavovat doklady za nějaký jiný subjekt (pokud k tomu nemám nějaké zmocnění).
Dle mého názoru by měl tazatelce vystavit doklad na požádání provozovatel té wapky - což může být kdokoliv a mělo by to být na přístroji uvedeno.
Jen poddotaz: Není tato povinnost nějak omezena třeba tím, že při prodeji v automatech za hotové do částky XY se nemusejí vydávat doklady? Nevím, jen mě to napadlo a ptám se.
To máte samozřejmě pravdu paní Evo, že ta povinnost je na poskytovateli služby, tedy majiteli toho automatu na WAP. A jak znovu opakuji, je to velký problém, jak doklad z služby či zboží poskytnutého tímto způsobem dostat. Nicméně se shodneme na tom, že ta povinnost tu je. Původně bylo tuším v tom § 31/17 ŽZ hranice 50 Kč, co jsem koukal do posledního znění, žádná částka tam uvedena není, z čehož usuzuji, že se to týká jakékoli částky. Rovněž tam není vyloučen nějaký způsob prodeje, tedy z toho lze odvodit, že se to týká všech forem prodeje, tedy včetně prodeje prostřednictví prodejních automatů.
Jen taková úvaha:
1) Provozovatel wapky bude mít asi nějakou dohodu s provozovatelem čerpačky, takže by mu mohl svěřit bloček paragonů.
2) Pokud wapka způsobí škodu na mytém autě, bude se obsluha čerpačky vymlouvat, že je provozovatelem někdo třetí?
3) Z čeho takový provozovatel wapky vlastně platí daň z příjmu, když nevystavuje žádné doklady?
Nejsem odborník na "obchodní" záležitosti, tak přidám názory, které nemusí být 100% správné:
Ad 1) Ano, mohl, ale pak by se mu asi nájem prodražil. Protože majitel pumpy chce, aby jeho prodavači především byli za pultem, obsluhovali zákazníky pumpy, hlídali zboží na benzince atd. Pokud by měli ještě běhat s každým zákazníkem k wapce, muselo by tam být asi o člověka víc = další náklady = vyšší nájem.
Ad 2) Ano, pokud je provozovatelem wapky někdo třetí a je způsobena škoda, tak to opravdu musí řešit majitel - pokud k tomu tedy nezplnomocnil třeba provozovatele benzinky.
Zkuste si představit, že provozujete třeba nějaké sportoviště. Uzavřete smlouvu s firmou, která tam umístí automaty na kávu. Ta firma je má doplňovat, starat se o ně atd. Vše funguje, vy se staráte o sport, jiná firma o automaty. Po čase se stane, že se jeden automat porouchá a horká voda opaří nějakého návštěvníka. A ten návštěvník bude požadovat náhradu škody a bolestné atd. na vás = majiteli sportoviště. Asi se taky budete bránit, že ty automaty nejsou vaše a že neručíte za jejich technický stav, ne?
Ad 3) - Majitel automatu čas od času vybere peníze, zaeviduje je a měl by je přiznat - v ideálním případě přizná poctivě vše ;-) Problém s poctivostí ale může být u každého prodeje za hotové bez paragonů, nejen u automatů. Prodavači by měli řádně evidovat veškeré hotovostní tržby, jen o osobního prodeje zjišťují tržby každý večer.
Já si jen dovolím takový malý dodatek. Majitelem wapky může být v podstatě úplně někdo jiný než provozovatel čerpačky. Pokud vím z praxe ( klient), tak má vždy majitel wapky s čerpačkou uzavřenu nějakou smlouvu, čerpačce to jde přes příjmy a ta odvádí po odečtění provize za prodej služeb tržbu majiteli wapky, popř. nějakou obdobnou dohodu. Tudíž si myslím, že čerpačka jako provozovatel má povinnost vydat doklad na vše, co obsluhuje a co prodává. Samozřejmě nikdo nepředpokládá, že bych chtěla já nebo někdo jiný doklad za kávinu z automatu, že ano ? Já jsem donutila obsluhu až k nepříčetnosti a za skřípění zubů jsem z nich ten doklad od wapky dostala. I za vysavač :-))
Hezký den :-))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 10. 2007 19:15
Zajímal by mě názor.. Často - přibližně jednou za dva týdny dojíždím na čerpací stanici za účelem mytí služebního auta - konkrétně ruční mytí prostřednictvím "wapka". Systém jakoby automatu, do kterého se hází mince. Za tuto službu mi není vystaven žádný doklad (abych si jej mohla nechat firmou proplatit). Dotazovala jsem se prodavačky a bylo mi sděleno, že takový doklad nevystavují, jelikož ani nejsou schopni zjistit přesnou částku mnou vhozených mincí a navíc, že tyto peníze nemají v pokladně. Podle mého jsou povinni mi daňový doklad vystavit - zakoupila jsem přece jimi nabízenou službu, i když jsem jednotlivé kartáče obsluhovala sama.
Která strana má pravdu? Popřípadě - nevěděl by někdo, kam se obrátit? Děkuji všem..