Re: ukončení rod.dovolené-úřad práce
Už jsem z té paní zprostředkovatelky zoufalá, připadá
>mi, že čím víc pošle lidí na kurz, tak má z toho
>peníze. Ptala jsem se na absolventské místo, ale říkala, že
>nemám již nárok.
>Existuje nějaká jiná možnost, abych třeba mohla se
>starat o dítě a nemusela si hradit zdravotní a sociální.
>Kdysi byla péče o dítě do 15 let . Kde se mám zeptat?
>Na sociálce?
>
>Prosím o radu.
>Přeji hezký večer.
Ale patří to sem :) je to dost nemilé na ÚP, což. A to si alespoň snad nenecháte vše líbit, to když mi vyprávěla má sestřenice zkušenosti z ÚP z Vysočiny, nestačila jsem kulit oči, co si úřednice dovolí, i když - dovolí si jen to, co vy jí dovolíte, ale vím, že je to mnohdy těžké - zákon č. 48/1997 § 7 l) stát je plátcem pojistného za osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, 16) pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti, .. takže byste se odhlásila z ÚP a přihlásila na své zdravotní pojišťovně jako osoba bez příjmu a doložila, že pečujete o dítě do 7 let věku a nemusíte platit zdravotní pojištění, ale pokud nejste evidovaná na ÚP jako uchazeč o zam., nejdou vám léta do důchodu. Sociální pojištění si jako osoba bez příjmů neplatíte, ani když jste evdidovaná na ÚP, ani když nejste evidovaná. Jde jen o zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy, tj. 13,5% z 8000, což je 1080 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 10. 2007 21:15
Prosím o radu. Je to dotaz, který tu nepatří, ale myslím si, že se tu najde někdo, kdo má určité zkušenosti.
Skončila jsem rodič.dovolenou-dítě dovršilo 4. roky. Jsem krátce na úřadu práce, ale za tu dobu mi nenabídli žádné prac. místo.Jen mě posílají na samé rekvalifikační kurzy. Manžel je pořád mimo domov.Na úřad jsem dala požadavek hledám práci na zkrácený úvazek,mám vysokou školu, ale nikde jsem ještě nepracovala a k tomu 1 dítě. Byla jsem na výběr. řízeních, ale problém je dítě, práce je od 7 do 15 h. Ale většinou přesčasy.Což nemůžu.
Už jsem z té paní zprostředkovatelky zoufalá, připadá mi, že čím víc pošle lidí na kurz, tak má z toho peníze. Ptala jsem se na absolventské místo, ale říkala, že nemám již nárok.
Existuje nějaká jiná možnost, abych třeba mohla se starat o dítě a nemusela si hradit zdravotní a sociální.
Kdysi byla péče o dítě do 15 let . Kde se mám zeptat? Na sociálce?
Prosím o radu.
Přeji hezký večer.