Re: Výpůjčka vozidla FO - není zaměstnan
Osoba spjatá to není. Jedná se o osobu, která firmě fakturuje za své služby a k výkonu takových služeb využívá firemní vozidlo. Kniha jízd bude psána na našeho zaměstnance, ale chceme mít nějaký doklad o půjčce v případě, že by se stala nějaká nehoda. Můžete mi prosím poradit, jaká smlouva je na to vhodná?
Děkuji
Můžete na to použít smlouvu o výpůjčce podle § 659–662 občanského zákoníku. Nějaký mustr bych tu možná našel. Je tu ovšem problém jiného majetkového prospěchu, protože "poskytnutím věci vzniká vypůjčiteli v souladu s ust. § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí, jiný majetkový prospěch, který je předmětem daně darovací."
Můžete mi prosím vysvětlit pojem majetkový prospěch? Moc nerozumím tomu, že pokud někomu něco vypůjčím, že je to předmětem darovací daně, když nic nedaruji, ale zůstává to v mém majetku.
Pokud najdete nějaký ten mustr, budu ráda když mi ho zašlete :-)
marsinka@centrum.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 10. 2007 13:57
Dobrý den,
chci se zeptat, zda firma (a.s.) může vypůjčit své vozidlo, které má v obchodním majetku fyzické osobě, která není zaměstnancem, bezplatně nebo to musí být za nějaký poplatek?
Děkuji