Výpůjčka vozidla FO - není zaměstnanec

• (neregistrovaný)

30. 10. 2007 13:57

Dobrý den,
    chci se zeptat, zda firma (a.s.) může vypůjčit své vozidlo, které má v obchodním majetku fyzické osobě, která není zaměstnancem, bezplatně nebo to musí být za nějaký poplatek?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2007 19:16

Jaromír (neregistrovaný)

Re: Výpůjčka vozidla FO - není zaměstnan
      Tak asi to nebude osoba jen tak zcela cizí, že, kdo by taky půjčoval zadarmo auto někomu cizímu ? Pokud to tedy bude osoba spjatá, pak je zde institut ceny obvyklé, tedy takové, za jakou by si to auto mohla půjčit v půjčovně.

• 31. 10. 2007 9:15

macik (neregistrovaný)

Osoba spjatá to není. Jedná se o osobu, která firmě fakturuje za své služby a k výkonu takových služeb využívá firemní vozidlo. Kniha jízd bude psána na našeho zaměstnance, ale chceme mít nějaký doklad o půjčce v případě, že by se stala nějaká nehoda. Můžete mi prosím poradit, jaká smlouva je na to vhodná?
      Děkuji

• 31. 10. 2007 9:22

Jaromír (neregistrovaný)

Můžete na to použít smlouvu o výpůjčce podle § 659–662 občanského zákoníku. Nějaký mustr bych tu možná našel. Je tu ovšem problém jiného majetkového prospěchu, protože "poskytnutím věci vzniká vypůjčiteli v souladu s ust. § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 357/1992 Sb., o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí, jiný majetkový prospěch, který je předmětem daně darovací."

• 31. 10. 2007 9:51

macik (neregistrovaný)

Můžete mi prosím vysvětlit pojem majetkový prospěch? Moc nerozumím tomu, že pokud někomu něco vypůjčím, že je to předmětem darovací daně, když nic nedaruji, ale zůstává to v mém majetku.
      Pokud najdete nějaký ten mustr, budu ráda když mi ho zašlete :-)
      marsinka@centrum.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).