Prosím mzdovky,poraďte mi s výpovědí?

• (neregistrovaný)

30. 10. 2007 18:50

Jak se správně zachovat,když máme na starost recepce a zaměstnáváme v nich recepční a ted od příštího roku nám skončí smlouva a o tyto recepce se bude starat jiná firma a ta si převezme ty zaměstnance sebou. Jak to máme správně udělat?
    Máme jim dát výpovědi s 2měsíční lhůtou z důvodu nadbytečnosti a pak není třeba jim vyplácet žádné odstupné? Nebo prostě udělat s nimi dohodu,že oni vlastně nepřijdou o práci,jelikož hned další měsíc začnou pracovat pod jinou firmou............ovšem je jasné,že nevím,jaké mzdy jim může ta jiná firma nabídnout oproti nám.
    Nebo dá se převést pracovní smlouva s naší firmou převést na jinou firmu?
    Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 10. 2007 19:00

L. (neregistrovaný)

Re: Prosím mzdovky,poraďte mi s výpovědí
      Zaměstnanci mají nárok na odstupné a mají výpovědní lhůtu 2 měsíce.

• 30. 10. 2007 19:11

anonymous (neregistrovaný)

jedna z možností je převod zaměstnanců na nového zaměstnavatele, v tomto případě jim zůstanou beze změny stávající pracovní smlouvy. Jenom se zaměstnancům řekne, že mají nového zaměstnavatele. Tolik ve stručnosti, více je v ZP.

• 30. 10. 2007 21:32

Jiřka (neregistrovaný)

Přesněji - viz ZP § 338, 339. Pokud je nový zaměstnavatel ochoten převzít je se všemi jejich právy a povinnostmi, pak se jim jen předem tento převod oznámí (jejich souhlas se nevyžaduje). Jejich prac. smlouvy zůstanou v platnosti, jen jejich zaměstnavatel se bude jmenovat jinak. Jejich pracovní poměry nekončí, neuzavírají se evidenčáky, normálně se pokračuje dále ve mzdách.

• 31. 10. 2007 8:25

Iva (neregistrovaný)

Ale my přeci s nimi musíme uzavřít naše smlouvy a vše odhlásit a ten nový zaměstnavatel si s nimi musí uzavřít nové smlouvy a znovu je nahlásit,ne? Jde o to,že nám prostě končí zakázka a dál ji bude dělat jiný zaměstnavatel,ale chce si tam nechat ty lidi od nás. A pak,musím já domluvit,aby měli stejné mzdy apod? Co když jim ten nový zam-tel nabídne nižší,je v tom pak nějaká změna?

• 31. 10. 2007 8:44

L. (neregistrovaný)

Prostudujte ZP s legálnou možností přenechat zamestnance jinému zaměstnavateli, pokud tato možnost pro vás není vyhovující. Dáte výpověď pro nadbytečnost s výp lhůtou 2 měs a odstupné. A pak si zaměstnanec může najít práci kde chce popř. u toho nového zaměstnavatele.

• 31. 10. 2007 23:23

Jiřka (neregistrovaný)

Zeptejte se toho nového zaměstnavatele, zda by ty lidi převzal se všemi jejich právy a povinnostmi podle uvedených §. Pokud bude souhlasit, pak skutečně tyto § dávají možnost převedení lidí k novému zaměstnavateli s jejich platnými smlouvami (tzn. že jim bude platit smluvený druh práce, smluvené místo práce atd.). Samozřejmě, že Vy je ze svého stavu vyloučíte, ale není třeba jim dávat výpovědi a odstupné, prostě budou převedeni k novému zaměstnavateli a ten s nimi nebude uzavírat nové prac. smlouvy, převezme ty jejich, které mají u Vás a převezme také jejich mzdové podklady. Pokud by chtěl něco v jejich prac. smlouvách měnit, pak jedině by se na tom musel s nimi domluvit.
      Pokud nebude souhlasit s převzetím zaměstnanců s jejich platnými smlouvami, pak máte možnost buď se s nimi na ukončení pr. poměru dohodnout (bez uvedení důvodu) - jaké přesvědčování zvolíte, je na Vás, nebo se s nimi dohodnout na skončení z důvodu nadbytečnosti, což znamená dát jim odstupné, nebo jim dát výpověď pro nadbytečnost (taktéž s odstupným).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).